menu
Word Lid
Zoerselse landbouwers kunnen onder druk van Vlaams Belang Zoersel dan toch hun stem laten horen aan de gemeenteraad

Persbericht


Op de gemeenteraad van 17 mei 2022 agendeerde Vlaams Belang Zoersel al de bespreking van de gevolgen van het stikstofakkoord voor de Zoerselse landbouwers. Dit akkoord met enorme impact voor de landbouwersgemeenschap werd onlangs door de Vlaamse Regering beslist.

Wouter Bollansée, voorzitter van Vlaams Belang Zoersel, las toen een open brief voor, een brief van een zeer bezorgde Zoerselse jonge landbouwer. Luc Kennis, bevoegde schepen voor landbouw deelde de bezorgdheden van Vlaams Belang Zoersel en van de jonge landbouwer. De schepen stelde toen ‘dat deze materie zeker de nodige aandacht moet krijgen en eventueel ook technisch besproken moest worden op een gemeenteraadscommissie’. Maar….

Enkele dagen later ontvingen alle gemeenteraadsleden de agenda van een volgende gemeenteraadscommissie maar … van de bespreking van de gevolgen van het stikstofakkoord voor de Zoerselse landbouwsector was op deze agenda geen sprake.

Wouter Bollansée, gemeenteraadslid van Vlaams Belang Zoersel: “Tijdens de voorbije gemeenteraad benadrukte ik de belangrijkheid van deze materie. Landbouw is immers een essentiële sector voor onze voedselzekerheid. Ik voegde eraan toe dat een officiële commissie voor mij niet nodig was vermits dit de belastingbetaler onnodig geld zou kosten aan zitpenningen. Een grondig overleg tussen landbouwers en de gemeenteraadsleden was voor mij ruim voldoende.

Enkele dagen later moest ik vaststellen dat de meerderheid nu een betaalde commissie organiseert over minder belangrijke en over minder prioritaire onderwerpen, maar zonder de beloofde en dringende bespreking van het stikstofakkoord. Ik begreep dit totaal niet en was ik bijzonder teleurgesteld. Onze landbouwers verdienen echt om gehoord te worden. Ik ontving hun eerste reacties op het antwoord dat de schepen gaf nadat ik hun open brief voorlas. Deze reacties waren overduidelijk. Aan woorden hebben ze nu genoeg, nu verwachten ze concrete oplossingen.”

Vlaams Belang Zoersel ondernam dan ook onmiddellijk actie en stuurde een bericht naar de voorzitter van gemeenteraadscommissie. De bevoegde schepen kwam immers zijn belofte niet na.

Jos van Dongen, fractieleider van Vlaams Belang Zoersel: “Nadat ik het bericht ontving over de geplande gemeenteraadscommissie liet ik onmiddellijk onze verbazing blijken over de samenstelling van de agenda. De voorzitter van de gemeenteraadscommissie, lid van de CD&V fractie, kon niet aanwezig zijn tijdens de vorige gemeenteraad en was bijgevolg niet op de hoogte van de verklaringen die daar door zijn collega CD&V schepen van landbouw werden gegeven. Vandaar dat dit punt niet op de agenda was verschenen. Dit kan ik begrijpen en ik waardeer het zeker dat de voorzitter al het nodige heeft gedaan om dit alsnog in orde te brengen. Wat ik echter totaal niet begrijp is het feit dat hij intern door zijn CD&V collega’s niet op de hoogte werd gebracht van de gevoerde debatten en gemaakte afspraken tijdens de gemeenteraad.

CD&V profileert zich zogenaamd als partij van en voor de landbouwers maar in de praktijk blijft het bij woorden, niet bij daden. We zijn alvast tevreden dat na ons bericht de voorzitter van de gemeenteraadscommissie nu de kans biedt aan de Zoerselse landbouwers om van zich te laten horen. Ze krijgen nu de kans om hun visie uiteen te zetten aan de gemeenteraadsleden. Op deze manier kan deze materie ook technisch besproken worden met kennis van zaken.”

Vlaams Belang Zoersel diende alvast ook de finale bespreking van dit dossier in op de gemeenteraad van 28 juni 2022. Daar zal het gemeentebestuur gevraagd worden om fundamenteel standpunt in te nemen over de toekomst van de Zoerselse landbouw.

Bijlage: inhoud van de gestuurde e-mail naar de gemeenteraadsvoorzitter:

‘Geachte voorzitter gemeenteraadscommissie Zoersel.
Beste Paul,
Bedankt voor deze informatie.
Toch verbaast het ons dat op de agenda van deze gemeenteraadscommissie naar onze mening een nog veel belangrijker en nijpender punt ontbreekt.
Een bespreking over de gevolgen van het stikstofakkoord voor de Zoerselse landbouwers staat namelijk niet mee op de agenda. Tijdens de voorbije gemeenteraad had de bevoegde schepen nochtans aangegeven dit idee wel genegen te zijn.
Aanvankelijk stelde onze fractie dat dit dringend noodzakelijke overleg niet absoluut moest plaatsvinden tijdens een betaalde commissiezitting, een ‘gewoon’ overleg kon dus ook.

Nu er dan toch een betaalde commissiezitting wordt georganiseerd, lijkt het ons vanzelfsprekend dat de meest dringende zaken tijdens deze vergadering ook aan bod komen.

Concreet vraagt Vlaams Belang Zoersel dus om dit onderwerp mee op te nemen tijdens de geplande commissie van 21/6/22. Dit biedt de mogelijkheid dat bijvoorbeeld een juridisch expert, een technisch expert en betrokken landbouwers kunnen gehoord worden om dan daarna de technische bespreking te kunnen afronden.

De fundamentele bespreking kan dan plaatsvinden tijdens de gemeenteraad van 28 juni. Hiervan vindt u reeds in bijlage ons agendapunt. …‘

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF