menu
Word Lid
Vlaams Belang Zoersel vraagt zich openlijk af of positie van schepen Koen Paredaens nog houdbaar is

Vlaams Belang Zoersel vraagt zich openlijk af of positie van schepen Koen Paredaens nog houdbaar is

In Zoersel zijn vele gemeenteraden legendarisch. Er valt altijd wel iets te beleven en op elke gemeenteraad is er de laatste maanden wel een dossier dat moet worden ingetrokken omdat de meerderheid door de oppositie met de billen bloot wordt gezet.

Deze keer viel die bedenkelijke eer te beurt aan N-VA schepen Koen Paredaens, PPS-schepen en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor een nieuw te bouwen lokaal voor fotoclub Obscura. De gehele gemeenteraad (22/6/21 verderzetting) is terug te bekijken via het Youtube-kanaal ‘gemeente &ocmw Zoersel’ en de bespreking van dit agendapunt start vanaf 48:40.

Met agendapunt 16 werd de gemeenteraad gevraagd om de raming en het bestek voor de bouw van het lokaal goed te keuren. Enkele opvallende passages: Na de meer dan tien minuten durende introductie van de bevoegde schepen maakte Jos van Dongen, fractieleider van Vlaams Belang Zoersel, de opmerking dat het bestek een serieuze rekenfout van meer dan 15.000 euro bevat.

Vlaams Belang Zoersel vindt het onbegrijpelijk dat niemand van het college, niemand van de gemeentelijke diensten, niemand van het architectenbureau en niemand van het ingeschakelde ingenieursbedrijf deze fout opmerkte. Samen met een reeds bij aanvang onderschatte eerste raming zou het bedrag vandaag al oplopen tot 345.000 euro. Aangezien de gemeente eerder haar engagement aftopte op een maximum bedrag van 280.000 euro zou dit betekenen dat de club rond 65.000 euro uit eigen middelen zou moeten bijdragen.

De schepen en de burgemeester stelden dat het gemeentelijk engagement wel zou verhoogd worden. Dit vindt Vlaams Belang Zoersel echter zeer opmerkelijk omdat slechts 3 maanden geleden het ‘maximum 280.000 euro’ uitdrukkelijk werd vastgelegd door de gemeenteraad. Op de vraag hoeveel de verhoging dan zou zijn, stelde de schepen dat dit nog niet werd beslist. De burgemeester vulde kort daarna aan dat de maximale gemeentelijke bijdrage 310.000 euro zou bedragen. Wanneer het college deze aanzienlijke verhoging, die uiteindelijk toch betaald wordt door de Zoerselse belastingbetaler, beslist zou hebben, is nergens in de collegeverslagen terug te vinden. Vlaams Belang Zoersel heeft hierbij, op zijn zachts gezegd, toch wel enkele vragen bij.

Vlaams Belang vindt deze manier van besturen onverantwoord. De bevoegde schepen stelde ook dat het uitschrijven van een bestek geen enkel risico inhoudt voor de gemeente aangezien er niet gegund moet worden. De schepen ging echter voorbij aan het feit dat de indiener van een offerte wel schadevergoeding kan eisen, zeker bij een onrealistisch opgemaakt bestek, voor de geleverde inspanning wanneer de gemeente niet zou gunnen. Gezien de rekenfout en gezien er intussen ook nog een andere piste opdook, bestaat de mogelijkheid dat de Zoerselaar zal mogen opdraaien voor deze schadevergoeding.

Wouter Bollansée: ‘Ik vroeg de schepen meermaals of hij zelf de verantwoordelijkheid en de aansprakelijkheid i.v.m. de schadevergoeding op zich zou nemen. Hij stelde immers meermaals dat er geen enkel risico was, dus waarom zou hij dit engagement niet nemen. Ook de burgemeester en schepen Danny Van de Velde stelden dat er geen risico was. Ook aan hen vroeg ik of ze hun verantwoordelijkheid zouden nemen indien het misloopt. Maar dit durfden ze niet te doen. Dat vind ik echt onverantwoord.’

Maar volgens Vlaams Belang Zoersel waren er nog enkele andere opmerkelijke passages. Zo was de schepen verbaasd dat hij verschillende keren gebeld werd over dit dossier. Wouter Bollansée repliceerde direct dat dit misschien komt omdat hij de bevoegde schepen was. Tijdens deze zitting bleek bijvoorbeeld ook dat de bevoegde schepen ongepast gedrag vertoonde tegenover de voorzitter van fotoclub Obscura.

De partij wenst wel schepen Cindy Van Paesschen expliciet te bedanken voor haar inzet in dit verenigingsdossier. Eerder was zij al drijvende kracht om de harmonie Eendracht Maakt Macht een mogelijke oplossing te bieden in het wijklokaal aan De Buurt. De vereniging zal daar deze zomer enkele proefsessies spelen. Indien dit tot een oplossing leidt, zou dit de Zoerselaar honderdduizenden euro’s besparen. We begrepen dat schepen Van Paesschen samen met de voorzitter van Obscura eveneens een alternatieve piste willen onderzoeken, namelijk deze van de Pastorie. Een piste waarvan Obscura schriftelijk bevestigde dat ze dit alternatief ernstig willen bekijken. Indien ook deze piste tot een succes zou leiden bespaart dit de Zoerselse schatkist nogmaals een 300.000 euro.

Onafhankelijk schepen Cindy Van Paesschen: ‘Het klopt dat de Pastorie-infrastructuur momenteel niet meer door vluchtelingen in beslag wordt genomen en dit biedt mogelijk kansen voor andere invullingen. In ons beleidsplan staat dat we de kerkinfrastructuur ruimer willen gaan invullen. De piste om Obscura te huisvesten in de pastorie zou daar misschien perfect in kunnen passen. Als de club dit zelf wilt bekijken en de Zoerselaar op deze manier niet in de geldbeugel moet tasten voor een volledig nieuw te bouwen lokaal dan is het in ieder geval onze plicht om dit te onderzoeken. Bovendien zou het uitschrijven van een bestek op dit moment een slechte timing zijn. Vele bouwoffertes zijn heden slechts heel kort geldig. Dit, in combinatie met het bouwverlof, zorgt ervoor dat er deze zomer toch niet veel relevante offertes zullen worden ingediend. Daarom leek het mij te getuigen van verantwoordelijk bestuur om de beslissing nu uit stellen en de zomer te gebruiken om de rekenfouten op te helderen en vooral om Obscura de tijd te bieden de pastoriepiste grondig te onderzoeken’.

Door de uitgesproken steun van Cindy Van Paesschen betreffende dit agendapunt aan de oppositie zou schepen Koen Paredaens geen meerderheid vinden om zijn punt goed te keuren. Ondanks het feit dat hij eerder tijdens de bespreking aangaf dat er geen enkel haar op zijn hoofd was om dit punt in te trekken, moest hij dit uiteindelijk, en weliswaar met een smoesje, toch doen. Vlaams Belang Zoersel en onafhankelijk schepen Cindy van Paesschen zijn opgelucht dat Obscura nu de nodige tijd krijgt om de nieuwe piste te onderzoeken. Vlaams Belang Zoersel stelt zich wel grote vraagtekens over de positie van de PPS-schepen Koen Paredaens. De schepen vertoonde onverantwoordelijk gedrag en het lijkt ons dan ook beter dat hij dit dossier aan een collega doorgeeft die de relatie met de fotoclub kan herstellen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF