menu
Word Lid
Vlaams Belang Zoersel stelt gebruik Tik Tok Applicatie door lokale bestuurders en gemeentelijke administratie in vraag.

Vlaams Belang Zoersel stelt gebruik Tik Tok Applicatie door lokale bestuurders en gemeentelijke administratie in vraag.

Reeds geruime tijd staat het gebruik van de Tik Tok applicatie ter discussie. Het is een publiek geheim dat de Chinese overheid een stevige vinger in de pap heeft in alle Chinese bedrijven en dus ook in het bedrijf dat de sociale media-applicatie Tik Tok aanbiedt. Afgelopen week vond er in het federaal parlement ook al een discussie plaats over het al dan niet verbieden van deze applicatie door politieke gezagsdragers. Het Europees parlement was eerder al van mening dat medewerkers deze applicatie beter niet gebruiken. Ook binnen het ministerie van defensie zijn er verschillende adviezen geformuleerd die de applicatie negatief beoordelen.

Vlaams Belang Zoersel zal op de gemeenteraad van 21 maart dan ook het debat openen over het gebruik van de Tik Tok app door gemeentelijke bestuurders (schepenen en burgemeester) en leden van de Zoerselse administratie. Dit op elektronische toestellen die ook professioneel gebruikt worden.

Wouter Bollansée, gemeenteraadslid van Vlaams Belang Zoersel: “De gemeente beschikt over heel wat persoonsgebonden gegevens. Nog niet zo lang geleden was er een grote cyberaanval op stad Antwerpen met heel grote gevolgen. Wekenlang lag de dienstverlening plat. De stad Antwerpen leed hierdoor ook enorme financiële schade. Het is niet onrealistisch dat dit soort van Chinese applicaties de algemene publieke cyberveiligheid onder druk zet. Bovendien zijn er ook gemeentelijk heel wat dossiers die van strategisch belang zijn. Nog niet zolang geleden was er de poging van de Chinese overheid om een groot deel van elektriciteitsintercommunale Eandis over te kopen. Ik kan me voorstellen dat de Chinese overheid heel geïnteresseerd kon zijn in alle informatie die toen tussen burgemeesters en bestuurders van Eandis werd uitgewisseld. Dat de techniciteiten die achter Tik Tok schuilgaan deze informatie zouden kunnen onderscheppen is helemaal geen doemdenken.”

Het is daarom dat Vlaams Belang Zoersel op de gemeenteraad de aanzet wenst te geven tot openen van het debat.

Wouter Bollansée: “Onze visie hierop is klaar en duidelijk. Wij zullen alvast met aandrang vragen aan de Zoerselse politieke bestuurders om de Tik Tok applicatie niet meer te benutten op toestellen die ze ook gebruiken voor professionele gemeentelijke doeleinden.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF