PERSBERICHT:
Vlaams Belang Zoersel was verbaasd toen ze het nieuws vernamen dat dhr. De Vos afstand deed van zijn N-VA partijlidkaart en de manier waarop N-VA Zoersel op dat nieuws reageerde. Aansluitend op het bericht van dhr. De Vos was de partij nog meer verbaasd toen de burgemeester op ATV, al dan niet goed voorbereid en zich bewust van de gevolgen, stelde dat de huidige politieke situatie niet ‘werkzaam’ is in Zoersel. Ondertussen verstreken 6 weken en blijkt uit de agenda van de gemeenteraad van 31 augustus, die kenbaar werd gemaakt op 20 augustus, dat de vorming van een nieuwe coalitie vermoedelijk niet voor direct zal zijn. Er wordt namelijk nergens melding gemaakt van een motie van wantrouwen noch een bespreking van de huidige politieke situatie in Zoersel.
Volgens Vlaams Belang Zoersel zit het probleem mogelijk bij een uitzondering op een uitzondering in het nieuwe decreet, namelijk het tijdstip waarop een onderdeel van Artikel 39 in werking treedt. Dit hypothekeert namelijk een mogelijke sjerpoverdracht van N-VA naar CD&V. Ook een tweede element uit Brussel, het zogenaamde cordon sanitaire, maakt dat een status quo aannemelijk is.
Filip Vorsselmans, ondervoorzitter van Vlaams Belang Zoersel, nam na akte te hebben genomen van de gemeenteraadsagenda en na akte te hebben genomen van verschillende verklaringen in de krant dan ook initiatief binnen het Zoerselse Vlaams Belangbestuur. Filip Vorsselmans: “We moeten kijken hoe we het belang van de Zoerselaar het beste dienen in deze specifieke situatie. Wij sturen niet aan op een structurele onbestuurbaarheid. Daar is de Zoerselaar niets mee. Daarom lanceerde ik binnen ons bestuur het voorstel tot oprichting van een zogenaamd ‘uitgebreid college’. Dit overlegorgaan van alle fractieleiders, het college en de gemeenteraadsvoorzitter kan op structurele wijze bijeenkomen voordat de agenda van de gemeenteraad openbaar wordt gemaakt. Op deze manier denken meer raadsleden mee na over de agendapunten wat ongetwijfeld zal leiden tot meer gedragen en onderbouwde agendapunten. Bovendien boeken we tijdswinst bij de behandeling van deze punten tijdens de daaropvolgende gemeenteraad. Lange inhoudelijke uiteenzettingen om intrekking te eisen van ondoordachte agendapunten wordt zo voorkomen. Ook pagina’s amendementen en -aanpassingen waar op dat moment niemand nog wijs uit wordt zijn niet meer van toepassing. Wanneer elke fractie hierin zijn verantwoordelijkheid neemt kan dit ervoor zorgen dat de Zoerselaar, binnen de huidige situatie, toch een zo’n gedragen en efficiënt mogelijke besluitvorming krijgt.”
Het Vlaams Belang bestuur volgde Filip Vorsselmans unaniem in deze zienswijze en Jos van Dongen, fractieleider van Vlaams Belang Zoersel, diende dan ook een bijhorend agendapunt in op de gemeenteraad van 31 augustus tot oprichting van dit overlegorgaan.
Jos van Dongen: “Dat we nog geen uitnodiging kregen tot inhoudelijk overleg betreuren wij. Maar dit betekent niet dat we ons zomaar aan de kant laten schuiven. We willen onze verantwoordelijkheid opnemen in het belang van de Zoerselaar. Ik ben er van overtuigd dat dit overlegorgaan een oplossing kan bieden aan de huidige politieke situatie. Wanneer de andere collega’s ook hun verantwoordelijkheid nemen zullen agendapunten op voorhand worden afgetoetst naar draagvlak en naar inhoud en dus naar kwaliteit voor de burger.
Voor alle duidelijkheid en om misverstanden te vermijden wil ik ook nog benadrukken dat deelname aan dit overlegorgaan volledig onbezoldigd zal zijn en het de Zoerselaar dus niets extra zal kosten. Integendeel, hij krijgt zo meer expertise voor hetzelfde geld.”