menu
Word Lid
Vlaams Belang legt bom onder nieuwe Zoerselse coalitie.

Lees hier het integrale persbericht: Vlaams Belang legt bom onder nieuwe Zoerselse coalitie.

Op 20 september raakte bekend dat CD&V de partijen N-VA, Groen en Open VLD gaat depanneren om opnieuw een meerderheid in de Zoerselse gemeenteraad te bekomen. Een opvallende wending aangezien Groen en Open VLD volledig overbodig zijn in deze coalitie en omdat na de verkiezingen van 2018 N-VA en CD&V beslisten niet samen verder te werken. Dit nadat er in vorige legislatuur 2012-2018 onmiskenbaar en duidelijk gebleken was dat beide partijen vaak als water en vuur tegenover elkaar stonden. Na 2,5 jaar oppositiewerk is deze situatie intussen zeker niet verbeterd, integendeel. N-VA offert nu in ruil voor de steun van CD&V 2 schepenzetels op en CD&V verklaart het bestaande beleid in grote mate te zullen verder zetten. Dit alles onder het mom van het realiseren van stabiliteit en het terugwinnen van het vertrouwen van de Zoerselaar. Op de gemeenteraad van 30 september staan dan ook enkele punten geagendeerd die de nieuwe ploeg in het zadel moeten brengen, waaronder ook de eedaflegging door burgemeester en schepenen.

Maar nu komt Vlaams Belang Zoersel nog voor deze eedaflegging met bezwarende documenten tegen de burgemeester. Op deze manier leggen ze een bom onder het voortbestaan van de nieuwe coalitie. Vlaams Belang Zoersel komt met een schriftelijk bewijs naar buiten waaruit blijkt dat de Zoerselse N-VA-burgemeester Liesbeth Verstreken strafrechtelijke feiten heeft gepleegd tegenover de Zoerselse administratie. Het bewijs hiervan is een, ironisch genoeg, schrijven van de voltallige CD&V fractie uit 2015 waarin CD&V zwart op wit de burgemeester beschuldigt: “Onze CD&V fractie heeft kennis genomen van het feit dat de burgemeester de voorbije 2 jaar meermaals gesprekken in het bureel van de secretaris heeft afgeluisterd”. Dit schrijven werd o.a. ondertekend door de nog te benoemen ‘nieuwe’ schepenen Katrien Schryvers, Roel Van Elsacker en Luc Kennis.

Jos van Dongen, fractieleider namens Vlaams Belang Zoersel: “Laat ons beginnen met te stellen dat we ervan uitgaan dat dit schrijven vanuit CD&V-hoek waar is. We geloven niet altijd wat CD&V verklaart maar wanneer 12 raadsleden dit document ondertekenen, gaan we uit van de echtheid van de vermelde gebeurtenissen. De vaststelling dat de burgemeester, volgens dit schrijven, strafrechtelijke feiten pleegde tegen ons gemeentelijk personeel is ontoelaatbaar en onaanvaardbaar. Maar dat CD&V dit allemaal zeer goed wist maar er verder niets mee deed is toch wel een vorm van medeplichtigheid. Dat beide partijen na deze strafrechtelijke misstap toch samen in zee willen gaan en waarbij dus 5 ondertekenaars van deze brief nu opnieuw diezelfde burgemeester zonder enig schaamtegevoel naar voor schuiven heeft niets meer te maken met constructiviteit. Wie denkt met dit soort van achterkamerpolitiek het vertrouwen van de Zoerselaar en van de administratie terug te winnen, heeft het mis.”

Reeds eerder in het voorjaar, tijdens een commissie over de Halse dorpszaal, maakte Vlaams Belang Zoersel al wel eens gewag van het bestaan van een dossier ‘afluisterpraktijken’. Toen werd deze vraag nog weggezet als ‘schandalig’ en N-VA-schepen Danny Van de Velde ontkende het bestaan hiervan in alle talen. CD&V zweeg toen alsof er nooit iets gebeurd was. Vlaams Belang Zoersel ontving toen mondelinge getuigenissen over dit dossier maar niemand wilde of durfde dit officieel te verklaren. Nadat de vorming van de nieuwe coalitie bekend werd, ontving Vlaams Belang Zoersel plots de brief van 23 april 2015 waarin CD&V het bestaan van dit dossier aan de secretaris en de burgemeester bevestigt. Dit document liet de partij dan ook eerst juridisch analyseren. Na deze analyse vindt Vlaams Belang Zoersel dat het haar plicht is deze getuigenis kenbaar te maken bij de politie.

Wouter Bollansée, voorzitter van Vlaams Belang Zoersel: “Wij vragen dan ook aan de burgemeester om de eed niet af te leggen en we zullen op de gemeenteraad van 30 september 2021 de intrekking vragen van het agendapunt dat de motie moet goedkeuren. Het spreekt voor zich dat de positie van de burgemeester onhoudbaar is geworden. Maar ook voor de schepenen van CD&V en N-VA hebben we de duidelijke boodschap dat ze eens goed moeten nadenken of het afleggen van hun eed wel voor stabiliteit zorgt en deontologisch wel verantwoord is. De eerste 3 hebben dit blijkbaar altijd gedoogd en de N-VA-schepen loog onlangs over dit dossier tijdens een openbare zitting. Verder vraag ik me ook af of Groen en Open VLD, en bij uitbreiding elk raadslid, dit wel zullen accepteren. Onze afdeling zal sowieso twee of misschien wel drie klachten indienen. Eén bij Binnenlands Bestuur met de vraag om de eedaflegging in te trekken, indien deze zou plaatsvinden, ook al is dit deontologisch niet verantwoord, een tweede klacht bij de politie om dit strafbaar feit aan te kaarten in de hoop dat het gerecht dit verder onderzoekt en een derde klacht zal gericht worden aan de Gegevensbeschermingsautoriteit. Deze klachten zullen dan als een zwaard van Damocles boven de nieuwe coalitie hangen. Al hopen wij nog altijd dat het gezond verstand zal zegevieren en de nieuwe coalitie op zijn minst voor onbepaalde tijd ‘on hold’ wordt gezet. Tegelijkertijd roept Vlaams Belang de mogelijke benadeelden van destijds op om zich te melden bij de politie van Zoersel. Vermoedelijk durfden de mogelijk gedupeerden zich tot op heden niet melden omwille van de hiërarchische verhouding of omwille van het feit dat er geen schriftelijke bewijzen voorhanden waren. Heel dit dossier en het verloop ervan bewijst dat er dringend echte verandering nodig is in de Zoerselse politiek. Daarvoor lijkt het voor Vlaams Belang Zoersel noodzakelijk dat de protagonisten in dit verhaal plaats ruimen voor nieuwe mensen die niets te maken hebben met deze toegedekte strafrechtelijke overtreding. Enkel zo kan het vertrouwen van de Zoerselaar worden herwonnen.”

Aangezien de brief ook officieel gericht werd aan de secretaris, op het adres van de gemeente, zal de Vlaams Belang-fractie aan de Algemeen Directeur alle communicatie opvragen rond dit dossier.

Filip Vorsselmans, ondervoorzitter van Vlaams Belang Zoersel: “Ik ben nog niet zo lang actief in de gemeentepolitiek maar dit soort van onaanvaardbare achterkamerafspraken was één van de redenen waarom ik mij engageerde. Tegen dit soort van praktijken wil ik echt strijden. Als ik het dossier analyseer dan kijk ik vooral uit naar de getuigenis van de voormalige gemeentesecretaris die later zelfs benoemd werd tot eresecretaris. Uit de brief blijkt dat hij een vooraanstaande getuige en slachtoffer was van heel dit verhaal. Verder vraag ik me open af of de burgemeester wel de enige schuldige is in dit verhaal. Coalitiepartners van toen hebben volgens de gegevens waarover we beschikken namelijk nooit een strafrechtelijke klacht ingediend.”

(bijlage brief)

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF