menu
Word Lid
Vervuilde grond ter hoogte van Kievitheide maar gemeente doet al meer dan een half jaar niets


PERSBERICHT

Naar aanleiding van de grondwerken die sinds enkele weken plaatsvinden op het oude voetbalveld te Zoersel, grondwerken die tot doel hebben de nieuwe hondenweide in te richten, stelde Vlaams Belang Zoersel enkele schriftelijke vragen aan de gemeentelijke administratie. Dit om aldus enerzijds meer informatie over de geplande werken te bekomen en anderzijds om meer duidelijkheid te verkrijgen over een aantal grondhopen die reeds geruime tijd tussen de nieuwe voetbalvelden van Zoersel en het oude voetbalveld werden uitgestort.

Uit de antwoorden die Vlaams Belang Zoersel kreeg, blijkt dat 2 hopen grond ernstig vervuild zijn:

  • Eén hoop is sterk vervuild met het zware metaal Zink. Uit de labostalen die genomen zijn op 7 mei 2021 blijkt dat de waarde een factor X9 van de toegelaten norm is.
  • De andere hoop vertoont dan weer een verontrustend hoge waarde asbest, namelijk een waarde van 3600 mg/kg DS waar de norm vastgelegd is op 100 mg/kg DS.

De laboresultaten die Vlaams Belang Zoersel onlangs bekwam, werden volgens dezelfde documenten reeds op 11 juni 2021 aan het gemeentebestuur overhandigd.

Wouter Bollansée, gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Zoersel: “Wat ik niet begrijp is dat er al meer dan een half jaar geweten is dat er daar een ernstig probleem is. In het laboverslag van het bodemonderzoek staat letterlijk: ‘De verontreiniging vormt een duidelijke aanwijzing van een ernstige bedreiging’. Maar al die tijd liggen de hopen daar open en bloot, op vrij toegankelijk openbaar domein. Ik wandel daar regelmatig en in de zomer heb ik daar meermaals kinderen weten op spelen. Het idee dat deze kinderen nu mogelijk gezondheidsrisico hebben gelopen is toch een vorm van schuldig verzuim van de gemeente vind ik.”

Jos van Dongen, fractieleider van Vlaams Belang Zoersel: “Wanneer de gemeente constateert dat de ‘toegestane’ asbestwaarde 36 keer te hoog is, zou ik toch verwachten dat er snel actie ondernomen wordt. Een eenvoudig Heras-hekwerk als kortetermijnoplossing had bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat kinderen nog op de ‘bergen’ zouden spelen. Maar tegelijkertijd zou ik eveneens verwachten dat de nodige actie wordt genomen om de verontreinigde hopen grond definitief te verwijderen en te saneren.

Ik begreep ondertussen dat er op dit ogenblik, na meer dan 6 maanden, zelfs nog geen datum bekend is waarop deze hopen verwijderd zullen worden. Waarop wordt er gewacht? Sinds de dag dat deze vervuilde gronden aldaar werden uitgestort bestaat immers ook het risico dat zowel de onderliggende grond als de naastliggende beek mee worden vervuild. ”

Vlaams Belang Zoersel agendeert daarom een punt ter bespreking van deze situatie op de gemeenteraad van 25 januari 2022 om de nodige opheldering te krijgen.

“Wij stellen ons openlijk de vraag of de meerderheidspartijen op de hoogte waren van deze situatie. Ofwel wisten ze het en dan is de term schuldig verzuim toch op zijn plaats. Ofwel wisten ze het niet en dan dienen we ons toch vragen te stellen over de politieke opvolging en betrokkenheid van de bevoegde schepenen t.o.v. hun diensten. In eerste instantie is onze prioriteit dat het daar snel terug veilig wordt.”, besluit Filip Vorsselmans, ondervoorzitter van Vlaams Belang Zoersel.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF