menu
Word Lid
Van dat verantwoordelijk besturen is in Zoersel nog niet veel in huis gekomen.

COLUMN

Dat CD&V Zoersel in de loop van de decennia massa’s geld heeft uitgegeven aan grote prestigeprojecten is alom gekend. Het nieuwe gemeentehuis dat nog steeds voor tientallen jaren moet worden afbetaald, is hiervan het ‘beste’ voorbeeld. Maar ook een ander duur project zoals de Dorpszaal in Halle werd door CD&V geïnitieerd. Deze keuzes uit het verleden hebben er toe geleid dat de Zoerselse gemeentekassa leeg is. En net op dat moment wordt de gemeente geconfronteerd met torenhoge energierekeningen en uit de pan swingende personeelskosten. Een goed huisvader bouwt een potje op in goede tijden om in slechte tijden hieruit te kunnen putten. CD&V Zoersel besliste er anders over en de uitgaven in slechte tijden zullen dus niet betaald worden uit de spaarpot maar door nog meer schulden af te wenden op uw en mijn kinderen en kleinkinderen.

Wie gedacht had dat er met N-VA, ondertussen zijn ze ook al meer dan 10 jaar aan de macht, een verantwoordelijker financieel beleid gevoerd zou worden, is er aan voor de moeite. Ze beslisten zelf om in deze legislatuur de schulden op te drijven van een kleine 20 miljoen tot pakweg 30 miljoen. En daar zijn de komende inflatie-uitdagingen zelfs nog niet in meegerekend.

Deze week werd de geldbeugel wederom opengetrokken voor een zogenaamd fietsbeloningssysteem voor schoolgaande jeugd, nu door CD&V en N-VA samen. Het kartel is terug van nooit weggeweest. Het fietsregistratiesysteem is een project dat dubbel zoveel zal kosten dan oorspronkelijk begroot werd. Een ‘nice to have’-project zonder enige resultaatverbintenis. En dit zou dan prioritair zijn in deze economische tijden? Sinterklaas spelen lijkt wat ons betreft niet tot de kerntaken van de overheid. Zeker niet in deze aartsmoeilijke economische tijden.

Wat is er mis met zo’n beloningssysteem hoor ik u denken? Als het goud hier aan de bomen zou groeien in principe niets. Dat men hier bijvoorbeeld in Noorwegen nu mee zou bezig zijn, daar valt nog iets voor te zeggen. Maar dat, wanneer de rekeningen de pan uit swingen, er meer dan 100.000 euro uitgegeven zal worden aan een ‘nice to have’-project dat begrijp ik totaal niet. Slechts 30.000 euro van deze uitgave vloeit terug naar de lokale middenstand. Het overige bedrag schrijven we op rekening van ‘het klimaat’.

En wat is daarmee dan mis hoor ik u denken? Onze afdeling is zich ervan bewust dat er op het klimaatvlak inderdaad ook belangrijke uitdagingen zijn. Maar als we daar dan toch geld in gaan investeren, dan mag de burger verwachten dat deze uitgaven slim en doordacht gebeuren. En dat is hier, met dit systeem, juist niet het geval. Zo heeft men er vandaag geen enkel idee van hoeveel kinderen er nu met de fiets of te voet naar school komen. Er werden geen ‘0-metingen’ uitgevoerd. Hoe kan men dus in november 2022 of februari 2023 gaan uitrekenen hoeveel meer kinderen er met de fiets of te voet zijn gekomen? Of anders gezegd hoe gaan we ooit weten of die meer dan 100.000 euro goed besteed is? Nooit is het antwoord.

Wij trokken in 2018 naar de kiezer met 2 kernbegrippen: ‘goed huisvaderbeleid’ en ‘gezond verstand’. Laat ons deze 2 termen eens in praktijk brengen en overdenken wat een alternatief zou kunnen geweest zijn:
Men had dit geld kunnen investeren in energiebesparende maatregelen zoals het verder isoleren van ons gemeentelijk patrimonium of in de installatie van extra zonnepanelen. Dit heeft een directe invloed op de CO2 uitstoot (het is zelfs per direct uit te rekenen) en het is goed voor de portefeuille. Dit zorgt immers voor een beperking van de toekomstige gemeentelijke energiekosten. Zo eenvoudig kan het zijn.

Ook had men bijvoorbeeld kunnen investeren in betere fietsinfrastructuur in schoolomgevingen. Iets wat in ieder geval wel een kerntaak is van de overheid.

Dat men nu met letterlijk een zakje snoep de kinderen pleziert, gemiddeld zullen de kinderen waarschijnlijk een 5 euro per jaar beloning krijgen, is daarbij nog heel ironisch. Want die meer dan 100.000 euro zullen binnen 10 à 20 jaar door diezelfde kinderen in een veelvoud terugbetaald moeten worden via de belastingen en dat allemaal voor een zakje snoep. Maar ja, ondertussen heeft na CD&V Zoersel ook N-VA Zoersel eens voor Sinterklaas kunnen spelen. Kan iemand misschien deze partijen eens vertellen dat Sinterklaas eigenlijk niet bestaat? Of anders gezegd dat men 1 euro maar 1 keer kan uitgeven.

Wouter Bollansée

Voorzitter Vlaams Belang Zoersel

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF