menu
Word Lid
Stop het gedoogbeleid! Wie heerst in Zoersel: Betonboer of burgemeester?

Persbericht: Vlaams Belang Zoersel heeft genoeg van gedoogbeleid gemeente Zoersel: “Wie bepaalt in Zoersel: Betonboer of burgemeester?”

Sinds enkele weken is in Zoerseldorp het gehele voetpad en een groot gedeelte van het fietspad ter hoogte van Dorp 38 ingenomen voor bouwwerkzaamheden aan het pand. Door deze werfopstelling is er op dit ogenblik voor voetgangers en fietsers slechts een doorgang van 60 cm beschikbaar tussen het Heras-hekwerk en de drukke N14. Enkele dagen geleden kaartte Vlaams Belang Zoersel deze levensgevaarlijke situatie al aan. Als tussenoplossing liet men toen snel enkele verkeersborden aanrukken ter aanduiding van een fietsomleiding.

Ondertussen vroeg en kreeg Vlaams Belang Zoersel ook afschrift van de door de gemeente afgeleverde vergunning voor ‘inname van openbaar domein’. Deze 'Toelating tot inname van een deel van het openbaar domein’ werd verleend door het verantwoordelijk afdelingshoofd van de gemeente op 10 november 2021. In het document worden de voorwaarden waaronder deze toelating wordt verleend zeer duidelijk en tot in detail omschreven.

Jos van Dongen, fractieleider voor Vlaams Belang Zoersel: “Ik citeer letterlijk uit de vergunning: ‘Hierbij dient u bijkomend te voorzien dat een zone van 1,50m voor voetgangers te allen tijde gevrijwaard blijft, zoals bekrachtigd door het Ministerieel Besluit d.d. 07 mei 1999 om mogelijke conflictsituaties tussen automobilisten, fietsers, voetgangers en de werkzaamheden uit te sluiten. Wanneer het fiets- en/of voetpad worden bezet, moet er één al dan niet afgebakende zone worden voorzien voor de zwakke weggebruiker zoals opgegeven in bijbehorend signalisatieplan.’ Dit lijkt me duidelijk. Er is op die plaats dus een overtreding van 90 cm, aangezien afgelopen week de omheining op 60 cm van de boordsteen stond. Laat dit nu net het verschil zijn tussen een levensgevaarlijke doorgang en een, in dit geval, minder onveilige doorgang.”

Filip Vorsselmans, ondervoorzitter van Vlaams Belang Zoersel en landmeter: ”Als ik het plannetje dat is meegestuurd met de vergunning bekijk, ga ik ervan uit dat de aangevraagde werken zullen plaatsvinden tot op de stippellijn. Ik begreep van Wouter Bollansée dat de bevoegde ambtenaar dit ook zo bevestigde. In dat geval wil dit zeggen dat de aannemer in zijn eigen aanvraag een vrije ruimte van 160 cm beloofde. Wanneer de gemeente dan 150 cm vraagt lijkt alles zowel praktisch als wettelijk perfect in orde. Als de aannemer de werf dan uitlijnt op 60 à 70 cm doorgang is hij niet alleen wettelijk in overtreding maar zondigt hij ook tegen het eigen voorstel zoals hij het zelf op het plannetje heeft ingetekend om aldus een vergunning te kunnen verkrijgen.”

Wouter Bollansée, voorzitter van Vlaams Belang Zoersel: “Deze situatie gaat, wanneer er niets gebeurt, volgens de vermelding op de aangevraagde vergunning blijven bestaan tot 30/6/22.
De gemeente moet dit gedoogbeleid van overtredingen, die levensgevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg hebben, onmiddellijk stoppen en zonder aarzelen en kordaat ingrijpen. Het heeft immers totaal geen zin om onder voorwaarden allerlei vergunningen af te leveren wanneer er toch nooit wordt opgevolgd of de gestelde eisen wel worden nageleefd. De plaatsing van de omleidingsborden voor de fietsers is inderdaad al een snelle voorlopige oplossing en al iets veiliger, maar is totaal niet structureel. We konden vandaag zien dat de meeste fietsers dit bord niet opmerken of negeren. Veiligheid voor bijvoorbeeld voetgangers of rolstoelgebruikers is blijkbaar totaal niet belangrijk voor bestuurspartijen die steeds maar zwaaien met de leuze ‘eerst stappen, dan trappen’ maar in feite bedoelen: ‘Kijk naar mijn woorden, maar zie niet naar mijn daden.’

Aangezien Vlaams Belang Zoersel de gemeente geen structurele actie zag ondernemen belde de partij dan maar de politie op zaterdagvoormiddag 4 december. Twee uur na de oproep kwam de politie ter plaatse. Wouter Bollansée maakte melding van deze niet-conforme situatie en liet foto’s zien van de levensgevaarlijke toestanden die hij kon vastleggen tijdens het 2 uur wachten. Rolstoel, elektrische rolstoel, gehandicapten met een ‘driewieler’, iemand op rollerskates,.. passeerden allemaal de revue. De politie was zelf getuige van een dame die op de fiets passeerde en riep hoe gevaarlijk het er wel was. Wouter Bollansée liet door de politie ook foto’s maken van de niet conforme breedte van de doorgang. Wouter Bollansée stelt in zijn schriftelijke melding Liesbeth Verstreken persoonlijk aansprakelijk voor deze levensgevaarlijke situatie. “Als burgemeester is zij eindverantwoordelijke om de veiligheid van de Zoerselaar te garanderen en met haar gedoogbeleid zet ze die veiligheid op het spel. Ik roep het hele schepencollege op om onmiddellijk structurele actie te ondernemen maar ik ben sceptisch: wie heerst er in Zoersel: de betonboer of de burgemeester? Momenteel kan ik niet meer doen, het is nu aan de bestuurders van onze gemeente”, besluit Wouter Bollansée.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF