menu
Word Lid
Speech Viering 30 jaar Vlaams Belang Zoersel

Beste feestvierders,

Vandaag is het feest. Feest omwille van 30 jaar Vlaams Belang Zoersel. Feest omwille van de komst van Sinterklaas met uiteraard de enige echte zwarte pieten. Feest omwille van de aanwezigheid van Tom Van Grieken, net opnieuw tot nationaal voorzitter verkozen. Feest omwille van de aanwezigheid van een stevige delegatie van Heerlijk Zoersel, een nationaal onafhankelijke partij waarmee onze banden oprecht goed en zo u wil eerlijk en heerlijk zijn. Feest omdat u het Vlaams Blok en later het Vlaams Belang trouw bent gebleven. Feest omdat 2019 een geweldig jaar voor ons is. Dames en heren, excuseer me dat ik de transgenders niet apart vermeld , zo ziet u maar dat er op 30 jaar wat verandert, hopelijk heb ik niemand geschoffeerd door deze vergetelheid, dames en heren, het is feest. Hier staan vandaag voor u 2 jonge dertigers als sprekers. Maar op de viering van 30 jaar Vlaams Belang Zoersel, staan Tom en ik eigenlijk wat onterecht in de picture. Want het is eigenlijk niet ons feest maar jullie feest. Het feest van de stichters, de trouwe partijleden, diegene die in veel moeilijkere tijden op de barricade stonden. Het is vandaag jullie feest. Want beste vrienden, van wie waren de woorden “geen toekomst zonder wortels”.

Jullie zijn die wortels, en het is o.a. aan Tom en mij om jullie, jullie kinderen en jullie kleinkinderen, zelfs achterkleinkinderen een mooie toekomst te geven in een prachtig Vlaanderen.

Toen het Vlaams Blok in 1978 werd opgericht door wijlen Karel Dillen zijn er nog enkele jaren voorbij gegaan vooraleer de afdeling Vlaams Blok Voorkempen werd opgericht (1983). Dit op initiatief van Guy Eggermont, zaliger, samen met Walter Vochten - Jan Beuckelaers – Wilfried Pison. Verschillende Zoerselaren waren hierin dus voortrekker.

De afdeling Voorkempen omvattende de gemeentes Malle, Zoersel en Zandhoven.

Het initiatief van de afdeling “Voorkempen” bestond er in propaganda te maken voor het Vlaams Blok in deze verschillende gemeenten voor de toenmalig komende gemeente- & parlementsverkiezingen en om leden te werven om gemeentelijke V.B-afdelingen op te richten.

Later kwam Mario er in 1988 bij en was deze organisatie helemaal gelanceerd.

Zo zijn wij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988-89 in Zoersel met een plaatselijke lijst opgekomen waarbij Walter Vochten verkozen werd. Van dat moment tot nu zijn er 30 bewogen jaren gepasseerd. Ik nodig u zeker uit om straks eens een kijkje te nemen in verschillende van onze lokale bladen die jullie hier opzij vinden. Zeker voor de gasten van Heerlijk Zoersel lijkt het mij zeer interessant om eens een blik te werpen op welke dingen wij al 30 jaar aankaarten, voor waarschuwden of voorspelden en die nu allemaal aan het uitkomen zijn of uitgekomen zijn… Had men toen maar naar ons geluisterd…

Maar beste vrienden we gaan niet triestig worden. Want het is feest vandaag. Omdat ik het feestelijk wil houden ga ik dus niet beginnen over de Zoerselse N-VA. Zo gaat u mij vandaag niet horen zeggen dat de NVA er geen probleem mee heeft om hoofddoeken toe te laten op de speelplaats van onze Zoerselse lagere scholen, zo gaat u mij vandaag niet horen zeggen dat N-VA Zoersel het normaal vindt dat u extra betaalt voor uw internationale reispas maar voor een verblijfsvergunning voor vreemdelingen waar de gemeente veel werk aan heeft, daarvoor durft NVA niets extra vragen want ze zouden Groen eens voor de borst moeten stoten. Dat gaat u mij vandaag niet horen zeggen. Wat dat betreft is er in Zoersel slechts 1 partij die al 30 jaar consequent doet wat ze zegt en dat is het Vlaams Belang.

Zo zijn er o.a. Stan Meeussen en Jos van Dongen die al heel veel jaren geleden waarschuwden voor de nefaste keuzes van vorige beleidsploegen die altijd maar de betonboeren dichter en dichter tot op de baan lieten bouwen. Nu zijn het diezelfde partijen die nu ineens zichzelf komen verdedigen: Het is niet zo eenvoudig om de files op te lossen want we hebben weinig plaats op de baan, alles is volgebouwd. Neen beste vrienden, had men toen maar al naar Vlaams Belang geluisterd. Of neem bv. onze waarschuwingen dat we moesten stoppen met megalomane prestigeprojecten die bakken vol geld kosten. Peperduur gemeentehuis, heel dure bibliotheek, een muziekschool van miljoenen euro’s waar na 7 jaar al bouwproblemen opduiken, en nog een heel dure technische dienst vlakbij een school, in het midden van het dorp en waar de gemeentelijke werknemers ineens niet zelf naar toe willen, er boven op… En dan komt men wat jaren later ineens zeggen. Er is niet veel financiële ruimte want we zitten met een hoge schuldengraad. Neen beste vrienden, geef mij maar het Vlaams Belang die toen andere keuzes had gemaakt waardoor de jonge generaties niet moeten opdraaien voor de verspilzucht uit het verleden. Mijn collega’s Jos en Stan, en anderen voor hen zoals Jan, Mario, Fanny, Walter en ga zo maar verder hadden in tegenstelling tot CD&V, N-VA, VLD,… hadden wel hun blik op de toekomst gericht en niet op de korte termijn.

Vlaams Belang Zoersel heeft 30 jaar lang stevig inhoudelijk oppositiewerk geleverd. Zonder de hulp van de kranten. GVA was en is lokaal nooit echt een fan van ons geweest, bij HLN verandert het gelukkig in de positieve zin. Spijtig genoeg kwamen en komen er voor het Vlaams Belang te weinig mensen eens luisteren naar de GR. Dan zouden mensen horen welk hard inhoudelijk werk we doen, in het belang van de gemeente Zoersel. Aanpassingen aan ingediende teksten, eigen voorstellen, aanvullingen en bezorgdheden in de besluitvorming,… Zelfs verschillende mensen uit de meerderheid beamen dat mijn collega Jos van Dongen al lang schepen had geweest indien hij een andere lidkaart had. Niet omdat hij plat op de buik gaat wanneer het om principes gaat, niet omdat hij op elke pensenkermis het meeste handjes schudt en niet omdat hij bij elke lint dat er door te knippen is zich snel voor de plaatselijke fotograaf werpt, neen maar wel omdat hij dagen en dagen zijn dossiers voorbereid, hij de Zoerselaar op de eerste plaats zet en niet zijn eigen postje, omdat hij niet alleen kijkt naar het nu maar ook naar de toekomst wanneer er iets beslist moet worden en vooral omdat hij trouw blijft aan zijn partijstandpunten. Standpunten waarvoor mensen op jou stemmen en die ze verdedigt willen zien en niet de dag na de verkiezingen overboord willen zien gooien. Daarvoor zou ik toch eens een daverend applaus willen vragen, niet alleen voor Jos van Dongen maar voor al die Vlaams Belang mandatarissen die al tientallen jaren lang, in alle stilte hun gemeente dienst bewijzen met gedegen werk zonder dat ze daar een post van schepen of burgemeester moeten hebben.

Maar beste dames en heren, de mediastilte rond onze partij is voorbij. Zo is er o.a. Facebook. 1 bericht van ons bereikt vele malen meer lezers dan de lokale editie van de GVA. Onze berichten en video’s op facebook Vlaams Belang Zoersel worden massaal gelezen en bekeken. We zijn de grootste partij op facebook in Zoersel en niemand anders. Mensen spreken ons aan, contacteren ons, de jeugd sluit zich aan en activiteiten trekken terug volle zalen. Waar het cordon nog bestaat in de wetstraat is in de dorpstraat dit al lang geen item meer. Op een paar -aan hun postje vastgeroeste- politici na, zittende in ivoren torens, is het stigma rond onze partij al lang verdwenen. En niet meer dan terecht uiteraard. Na 40 jaar nationaal en 30 jaar in Zoersel zijn we dus springlevend.

Ik zou zeggen maak er zo dadelijk nog een feest van . Feest op de toekomst. Want de toekomst is voor en van ons. De generatie van Tom en mij en zovelen anderen is er klaar voor. Met de wortels stevig in de grond, die we van velen van jullie kregen, kijken wij hoopvol naar de toekomst. Met uw steun, spreek vrienden aan, engageer hen, maak leden, volg onze sociale media, deel onze berichten, overtuig mensen op ons te stemmen, draag op al deze manieren bij voor een beter Vlaanderen. Samen zijn we niet meer te stoppen, You ain’t seen nothing yet,

Het Vlaams Blok was daar, het Vlaams Belang is daar en binnen enkele jaren zullen wij de kapitein op het schip Zoersel zijn, niet in het belang van het Vlaams Belang maar in het Zoersels belang. Ik dank u

Dames en heren, aanstaande maandag spreekt onze hoofdgast van vandaag, voor een bomvolle Handelsbeurs in Antwerpen. Onze volgende spreker zal dan het woord nemen na niemand minder dan Matteo Salvini. Maar nu moet hij het nog even doen met mij als voorgaande spreker en het is hier geen Handelsbeurs maar wel het Koetshuis in Halle zoersel. Beste vrienden, onze nationaal voorzitter, en eerste president van een onafhankelijk Vlaanderen, Tom Van Grieken.

Wouter Bollansée

Voorzitter Vlaams Belang Zoersel

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF