menu
Word Lid
Prof. Dr. Tom Van Woensel vertelt waarom hij zich engageert binnen de Zoerselse politiek ...

Opinie: Inhoud als basis van ambitie

Sinds de coronacrisis volg ik de lokale politiek meer dan ooit tevoren. Plots was er tijd om eens rustig achter je scherm de gemeenteraad, in mijn geval die van Zoersel, te bekijken en te analyseren. Telkens was ik weer ontgoocheld over wat er daar allemaal gebeurde en het ondermaatse niveau van het gemeentebestuur. Je moet duidelijk geen inhoudelijk expert in je beleidsdomein zijn, om schepen of burgemeester te worden, was mijn spijtige analyse na enkele afleveringen. Anderzijds gaat dit wel over belangrijke onderwerpen met bijhorende stevige budgetten. Het lokale beslissingsniveau heeft een niet te onderschatten grote impact op het dagdagelijkse leven van de burger, niet in het minst over de besteding van het belastinggeld van de burger.

Ontgoocheling omzetten in positief engagement

Hiermee kon ik twee zaken doen: ofwel die verontwaardiging opkroppen en dan verandert er niets ofwel je engageren om de lokale politiek naar een hoger inhoudelijk niveau te tillen. Tussen deze twee gedachten door, werd ik gecontacteerd door de voorzitter van Vlaams Belang Zoersel. Hij wilde afspreken en zijn verhaal “Zoersel 2024” aan mij voorstellen en verduidelijken. Bovendien maakte hij er geen geheim van dat hij ambitie had. Om deze ambitie waar te maken zocht hij ‘interessante profielen’. We spraken af op een mooie lente-avond op een zonnig terras in Sint-Antonius. Het klikte direct want we hadden gezamenlijk één doel: de Zoerselaar een doordacht beleid geven, op basis van inhoud en niet op basis van politieke spelletjes. Een beleid dat eigenlijk altijd zou moeten worden uitgevoerd door bekwame mensen. Enkele maanden voor onze afspraak sprong bovendien reeds een -in Zoersel bekende- ingenieur/landmeter mee op de Zoerselse Vlaams Belang-trein. Er was een positief gevoel langs beide kanten, en ik liet me overtuigen om met enthousiasme mijn schouders mee onder dit project te zetten.

Inhoud, inhoud en inhoud

Ik ben geen oer-flamingant, ik ben geen activist en ik had tot voor kort geen lidkaart van Vlaams Belang. Pas na mijn politieke beschouwingen in Zoersel voelde ik oprecht dat ons maatschappelijk systeem nood heeft aan echte verandering. Verandering waar heel veel Vlamingen naar snakken. Dat snakken naar die terechte drang tot onderbouwde verandering is mijn drijfveer geweest om mij te engageren in de lokale politiek. Ik werk graag mee aan project ‘Zoersel 2024’ maar wel onder duidelijke voorwaarden. Geen voorwaarden van postjes of veto’s maar wel de voorwaarde tot een volledig onderbouwde en uitgewerkte inhoud. De lokale Vlaams Belang afdeling bezit al heel veel inhoudelijke capaciteiten, maar deze bleven toch vooral binnen de gemeenteraad gekend. Het is dus zaak om deze inhoudelijke sterkte meer de buitenwereld in te sturen.

Als Vlaams Belang echt een beleidspartij wil worden, moet het zelf proactief de lijnen uitzetten, en dus ook uitvoerig over inhoud communiceren. Daarom besliste ik dan ook om al mijn academische expertise ten dienste te stellen van dit politieke project. Zo werd ik verantwoordelijke voor het verkiezingsprogramma 2024 en de bijhorende studiedagen waarvan we nu de eerste van lanceerden. Een uitgewerkte themabrochure dat begeleid wordt met een korte video-opname zal per studiedag beschikbaar worden gesteld.

Van oppositiepartij naar beleidspartij

Ik wil niet te veel negatieve aandacht besteden aan de grijsheid van de andere partijen. Ik zie vooral de weg die het Vlaams Belang onder Tom Van Grieken aan het afleggen is. Na de verkiezingen van 2019 werd er een speerpunt gemaakt van inhoudelijke uitdieping. Vanuit de zijlijn zie ik hoe de partij al meerdere studiedagen met bijhorend inhoudelijk neerslagwerk organiseerde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de studiedagen rondom Energie & Klimaat, Onderwijs, en Defensie & Buitenlands beleid. Maar ik merk ook een grote openheid van deze partij naar de academische wereld en andere maatschappelijke actoren om hun expertise te verruimen en hun netwerk uit te breiden. Zo zat ik onlangs samen met Tom Vandendriessche, hoofd studiedienst van Vlaams Belang.

Het is ook deze nationale strategie, tot doorgedreven kennisopbouw, die ik lokaal wil vertalen. Daarom ben ik trots om onze eerste Zoerselse Vlaams Belang-studiedag te kunnen aankondigen namelijk deze rond ‘Inspraak & Transparantie. Wie de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 wil winnen moet uiteraard een sterke kandidatenlijst en een goed communicatieplan hebben maar meer dan eender welke andere partij zal het Vlaams Belang zich moeten bewijzen met een heel sterk inhoudelijk verhaal. Omwille van de decretale verandering van gemeentelijke stemplicht naar stemrecht zal het zaak worden om elke burger te overtuigen zijn stem te laten horen.

Daarom zal ik mij met veel overtuiging en met veel energie inzetten voor de verkiezingen van 2024.

-------

Prof. Dr. Tom Van Woensel is hoogleraar gespecialiseerd in transport, logistiek en bedrijfskunde. Hij heeft ruim 100 wetenschappelijke publicaties achter zijn naam staan. Sinds juni 2021 is hij bestuurslid van Vlaams Belang Zoersel en bekijkt hij vanuit die hoedanigheid naar het huidige politieke Vlaamse landschap.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF