menu
Word Lid
Persbericht: Komen er binnenkort ‘slimme lichten’ in de Halse dorpskern?

Persbericht: Komen er binnenkort ‘slimme lichten’ in de Halse dorpskern?

Vele Hallenaars maken zich al jaren zorgen over de te hoge snelheid waarmee auto’s en vrachtwagens door de Halse dorpskern rijden. Naar aanleiding van deze specifieke problematiek werden er binnen een werkgroep mobiliteit al verschillende voorstellen gedaan door de 3 oppositiepartijen CD&V, h-EERLIJK ZOERSEL en Vlaams Belang. Verschillende kleinere en concrete voorstellen zullen in het najaar ook in uitvoering worden gebracht.

Maar de oppositiepartijen waren ook voorstander om de piste tot het invoeren van slimme lichten grondig te bekijken. Dit systeem waarbij een verkeerslicht op rood springt wanneer iemand te snel rijdt, heeft namelijk veel voordelen volgens de 3 oppositiepartijen. Zo heeft het een groot preventief karakter. Er wordt namelijk bij het binnenrijden van de dorpskern al gewaarschuwd dat er slimme lichten staan. Hierdoor weet de bestuurder dat te snel rijden tijdsverlies met zich zal meebrengen en dus geen enkele zin heeft. Maar er wordt dus ook echt opgetreden wanneer iemand te snel rijdt. Aangezien niemand graag stilstaat, zal iedereen zich wel eerst eens bezinnen om de volgende keer nog eens te snel door de Halse dorpskern te rijden. Op lange termijn zou het ook nog het voordeel kunnen hebben dat allerhande kunstmatige ingrepen van verkeersdrempels en dergelijke overbodig worden wat kan zorgen voor een betere verkeersdoorstroming en dit zonder dat de snelheid verhoogd wordt.

De piste van slimme lichten werd echter niet ten gronde onderzocht. De 3 oppositiepartijen waren dan ook aangenaam verrast toen ze op de gemeenteraad vorige week vernamen dat de gemeenteraadsvoorzitter Marcel De Vos ook een principiële voorstander is van het slimme-lichten-principe. Wouter Bollansée, gemeenteraadslid van Vlaams Belang Zoersel, nodigde de gemeenteraadsvoorzitter samen met de fractieleiders van de oppositie dan ook uit om hier samen van gedachten over te wisselen. Dit overleg verliep constructief en Marcel De Vos bevestigt een voorstel op de gemeenteraad van augustus van de oppositie te steunen. In dit voorstel zal opdracht gegeven worden aan de bevoegde schepen om de gemeentelijke diensten een specifiek onderzoek te laten uitvoeren om slimme lichten te plaatsen in de Halse dorpskern. De 3 oppositiepartijen engageren zich om, na het onderzoek van de gemeentelijke diensten, binnen de werkgroep mobiliteit dit onderzoek dan mee te analyseren en mee vorm te geven.

Tevens verzoekt Marcel De Vos om het principe van slimme lichten uitgebreid in te zetten binnen de gemeente, aangezien dit net een snelheid afdwingt zonder de Zoerselaar per definitie te beboeten.

Voorafgaand dit overleg was er ook nog een klein onderhoud tussen Wouter Bollansée en Marcel De Vos. In het verleden kwamen beide heren meermaals met elkaar in conflict. Ze verklaren een constructief gesprek te hebben gehad. Wouter Bollansée en Marcel De Vos: ‘De kans dat we ooit beste vrienden worden is klein, maar een correcte zakelijke houding om samen te werken mag de Zoerselaar wel verwachten. We denken dat dit gezamenlijk voorstel van onderzoek naar slimme lichten daar een eerste mooi voorbeeld van is.’

Marcel De Vos 

Gemeenteraadsvoorzitter (N-VA)

Roel van Elsacker

Fractieleider (CD&V)

Tom Sleeuwaert 

Fractieleider (h-EERLIJK ZOERSEL)

Jos van Dongen

 Fractieleider (Vlaams Belang)

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF