Moet ge eerst op de Noordpool geweest zijn, om te weten of het daar koud is?
Een bizarre vraag zult ge zeggen.
Maar dit is wel helemaal in de lijn van de ‘hersenkronkel redenering’ van CD&V-gemeenteraadslid Paul Van Wesenbeeck.
Volgens hem kunt ge van een situatie in het buitenland niet op de hoogte zijn, als ge er niet persoonlijk geweest zijt.
Aanleiding was de vraagstelling van Vlaams Belang in de gemeenteraad van november of het wel nodig was om met een delegatie van 12 mensen Bohicon, in Benin-Afrika, in het kader van de stedenband te bezoeken.
Volgens Vlaams Belang kon het ook met heel wat minder deelnemers en zou het uitgespaarde reisgeld beter ter plaatse worden besteed, liefst nog aan onderwijs.
En inderdaad, wij zijn daar nog niet lijflijk geweest. Maar in de 21ste eeuw beschikken wij, blijkbaar in tegenstelling tot de traditionele partijen, wel over de kanalen om te weten hoe het er in de wereld buiten Zoersel aan toe gaat zonder daar fysiek aanwezig te moeten zijn.
Even over Benin…
Ik heb nog altijd de getuigenis in de GVA van enkele jaren geleden bewaard. Een getuigenis waarin iemand die in Benin geboren en getogen is, vertelt hoe het er daar aan toe gaat.
De man heet Touré Mamahdou Tanko, hij is transporteur van auto’s naar Afrika en noemt zich: “vader- op-lange-afstand”. Hij verblijft in België met een visum.
In de twee bladzijden omvattende reportage beschrijft hij Benin in één woord: “CORRUPT.”
Een duidelijk oordeel dat Touré Mamahdou Tanko velt over zijn geboorteland Benin.
Er is het gezegde: “De uitzondering bevestigt de regel” en dus moeten wij in dit geval deemoedig bekennen dat CD&V’er Paul gelijk heeft: “ wij waren er nooit, dus weten wij er ook niets van”. Mea Culpa.
In Kerk & Leven ofte het Parochieblad, weliswaar ook wat jaren geleden, maar toch, getuigt een Nigeriaanse dominicaan werkzaam in Benin, over het straatarme Benin en over Afrika in het algemeen :” Hoe kan een continent, zo rijk aan grondstoffen en mensen, zo arm zijn?” Zijn antwoord was dubbel: de modellen van het Westen werken niet en Afrikanen mogen niet langer daar hun heil zoeken!
Maar misschien zijn deze twee mensen nooit in Bohicon geweest en weten zij er dus niets van???
En dan nog iets waar we toch ook iets zouden over mogen weten, de kostprijs van dat hele gedoe, maar dat hoeft niet volgens de liberale schepen want het kost ons “Just Niks”.
Immers, alles wordt gesubsidieerd door Vlaamse, federale of Europese subsidies. Wat is het verschil of het geld rechtstreeks of via een omweg uit uw zakken wordt gehaald? Wie niet begrijpt dat ook wij die subsidies betalen is het niet waard om schepen te zijn. Of dat komt door onkunde of onwil laat ik dan maar in het midden…
En last but not least.
Wat is de impact op het klimaat ?
Bohicon ligt 5000 km van Zoersel. Op twee jaar tijd vlogen er maar liefst 26 personen over en weer en dan hebben we het alleen nog maar over diegenen die volledig betaald worden door de belastingbetaler. Zowel wat loon als onkosten betreft. In Zoersel hebben we te weinig personeel om onze fietspaden deftig te onderhouden maar met een hele ploeg regelmatig naar Afrika… waarom niet? Betreffende de CO2-uistoot: Zullen we dan maar zwijgen over de tientallen vrijwilligers die bovenop de betaalde medewerkers deze reis mee ondernemen? Wat dan met het klimaat-reflex?
Een auto heeft enkel aandrijfenergie nodig maar vermits een vliegtuig geen Zeppelin is, heeft het dan ook nog heel wat meer brandstof nodig om én vooruit te komen én in de lucht te blijven.
Maar CO2 en stikstofoxiden zijn dan ineens geen ‘hot item’ meer. Begrijpt u er nog iets van? Ik alvast niet.
Voor Vlaams Belang Zoersel
Stan Meeussen
19/12/23