menu
Word Lid
Open Brief aan de Zoerselse N-VA voorzitter

Open brief aan de voorzitter van N-VA ZOERSEL EDITIE 2021

Geachte collega,

Beste Walda Van Onckelen,

Een jaar geleden, naar aanleiding van de start van de zomer 2020 en met het oog op de Vlaamse feestdag van 11 juli, schreef ik u een open brief. Ondanks de toch wel zwaarwichtige analyse die ik over u en uw partij en afdeling maakte, kwam er geen enkele reactie. U deed zelfs niet de moeite om iets te duiden, laat staan te ontkennen. Ik kan alleen maar concluderen dat mijn analyse dus waterdicht was en u alleen maar kon knikken en slikken. Net dat wat de specialiteit van uw N-VA-afdeling blijkt te zijn. Uw afdeling heeft wat dat betreft duidelijk een voorzitter die wel bij hen past.

Er is het afgelopen jaar niet zo heel veel veranderd betreffende de houding van N-VA. Of toch? Nadat uw afdeling eerst al blindelings achter de 2 GROEN-verkozenen aanholde, slaagde uw afdeling erin hetzelfde te doen achter de enige verkozene van Open VLD. Met oogkleppen op volgden jullie de geëtaleerde onbekwaamheid en leugenachtigheid van de Open VLD-schepen in het zwembaddossier en de agendapunten rond de Zoerselse middenstand. Van uw belofte om verantwoordelijk te besturen blijft na dit jaar niets meer over. Zero, zero zero …

Gelukkig was er binnen de meerderheid toch één iemand die haar verantwoordelijkheid nam het afgelopen jaar. Cindy Van Paesschen verliet het zinkend N-VA-schip en zetelt tegenwoordig als onafhankelijke. Met haar steun kon de oppositie belangrijke dossiers in een andere richting duwen. Al is de strijd nog niet gestreden. We moeten als oppositie ook durven toegeven dat onze middelen beperkt zijn om echt het Zoersels beleid te bepalen, laat staan echt te veranderen.

Maar toch blijf ik hoopvol. Deze week kreeg ik nog steun uit onverwachte hoek. Marcel De Vos, gemeenteraadsvoorzitter voor N-VA, steunt namelijk het punt van de oppositie om het gebruik van slimme lichten te onderzoeken. Dit dik tegen de goesting van uw grote Zoerselse leider nl. Groen-schepen Marc De Cordt. Tot hier schreef ik op 4/7 deze alinea. Nu enkele dagen later moet ik dhr. De Vos echt feliciteren. Ik vernam via de pers dat hij zijn partijlidkaart inlevert. De reden die we konden lezen in GVA: ’Omdat hij afsprak met de oppositie werd hij de huid volgescholden.’. Stel u voor, een raadslid dat afspreekt met iemand van de oppositie, gewoon uitkafferen. Waar was u in deze discussie als voorzitter? Vindt u dit normaal? Durft u het als voorzitter niet aan om het op te nemen nemen voor een militant omdat dit uw grote groene leider niet zint?

Dat brengt me vanzelfsprekend bij uw andere nationale grote leider: Bartje De Wever. Bedelend naar de steun van de PS en de daarbijhorende verkettering van het Vlaams Belang, vergeet hij om naar de stem van 85% van zijn achterban te luisteren. Een peiling op IVOX leerde dat 85% van de N-VA basis wel! wil samenwerken met haar natuurlijke Vlaamse partner het Vlaams Belang. Wordt het niet eens tijd dat u als lokaal voorzitter stopt met te luisteren naar het dictaat uit Antwerpen en het dictaat van uw burgemeester? Hun drijfveer is duidelijk: het cordon handhaven vergroot de kans op postjes. Maar u beste Walda, u hebt geen postje, integendeel de verkiezingsuitslag was voor u persoonlijk dramatisch. Is het enige wat u rest dan niet als lokaal voorzitter om te luisteren naar uw achterban? Als u niet gaat optreden zal Marcel niet de laatste zijn voorspel ik u … Of is het gemakkelijker en meer opportuun om het op bestuursvergaderingen te hebben over welk stukje vlees er geserveerd wordt op de volgende barbecue?

Ik stel voor dat u daar deze zomer eens rustig over nadenkt. En als u van gedachten wilt wisselen, nodig ik u graag uit om dit eens tijdens een zomeravond te bespreken. Dit met een heerlijk Vlaamse Leeuw-biertje en ik stel voor dat we symbolisch dat stukje Belgisch witblauw-rundsvlees samen verorberen.

Ik wens u een deugddoende en inspirerende zomervakantie.

Een collega-voorzitter en oprechte Vlaming,

Wouter Bollansée - Vlaams Belang Zoersel

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF