menu
Word Lid
Omdat echte inspraak belangrijk is.

Naamsverandering Cyriel Verschaevelaan te Zoersel?

Voorstel van CD&V tot afschaffing:

Mening Vlaams Belang Zoersel

Als uitgangspunt vindt Vlaams Belang Zoersel het onverstandig om straatnamen te noemen naar personen. De tijdsgeest kan immers een totaal ander licht werpen op het aanzien van de voorgedragen personen. Zo zijn er straten genoemd naar leerkrachten of meesters die in hun tijd ongetwijfeld hun strepen hadden verdiend. Ware het niet dat deze zeker ook eens de zogenaamde meetlat-regel gebruikten om een tik mee uit te delen. Deze meesters zouden nu van kindermishandeling worden beticht. En wat met de straten genoemd naar pastoors of paters? Gezien de onthullingen van kindermisbruik binnen de katholieke kerk de laatste tientallen jaren, is het maar de vraag of al deze paters nu nog een straatnaam zouden verdienen. Of wat met de Leopold II-lanen en pleinen? De beelden van kindjes met afgekapte handjes in Congo, onder zijn bewind, staan op ons netvlies gebrand.

Daar horen we CD&V niet over? Met andere woorden ofwel ben je consequent en wis je de geschiedenis, wat de facto onmogelijk is, ofwel leren we er uit, en kaderen we de geschiedenis.

Wat bovendien met alle praktische bekommernissen en kosten? Leest u even mee: adresveranderingen voor gemeente, bank, ziekenkas, verzekeringen, auto, werk, aangesloten verenigingen, gas, water, elektriciteit, abonnementen … ? Wat met post die verkeerd bedeeld gaat worden, facturen die u daardoor mist en herinneringskosten die u daarvoor krijgt aangerekend? Wat als uw bedrijf op uw thuisadres staat en in het staatsblad een adreswijzing moet geregeld worden? Wat met mogelijk drukwerk of brievenbussen met uw straatnaam op?

Neen! Daar moeten we ons niet mee bezig houden als politiekers. Zeker in Zoersel zijn er veel belangrijker dingen te doen. We worden daarin gesterkt door een bevraging die in 2016 in een straat met dezelfde naam in Breendonk plaatsvond. 20 van de 22 bewoners vonden een naamsverandering ridicuul. We zijn dan ook heel benieuwd naar uw mening.

Wij zijn politieke vertegenwoordigers van de Zoerselaar en u bent de rechtstreeks betrokken straatbewoner. Uw mening zal dan ook mee bepalen welk standpunt we zullen verdedigen tijdens de gemeenteraad.

Omdat echte inspraak belangrijk is!

Jos van Dongen
Fractieleider Vlaams Belang Zoersel

HIERONDER HET FORMULIER DAT DE INWONERS ONTVINGEN TER BEVRAGING

Aan de bewoners van de Cyriel Verschaevelaan

Zoersel, 31/1/2020

Beste Zoerselaar

Vandaag verscheen in o.a. Het Laatste Nieuws een artikel over het gebruik van de naam Cyriel Verschaeve als straatnaam. In verschillende Vlaamse gemeenten zijn er initiatieven om deze naam uit te schrappen uit de stratenlijsten en de straatnaamborden uit het straatbeeld te verwijderen.

Een krant vroeg hierover onze mening als Vlaams Belang-gemeenteraadsleden. De aanleiding hiertoe was de melding dat CD&V Zoersel het ‘Voorstel tot afschaffing van straatnaam Cyriel Verschaevelaan’ op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad (gepland op 18 februari 2020) zal laten zetten.

Onze mening daarover kan u op de achterzijde van dit schrijven vinden.

Echter de essentie is, zoals we ook in de krant verklaarden, uw mening. U bent namelijk de bewoner en u zal met alle mogelijke gevolgen te maken krijgen. Uw mening is voor ons het belangrijkste! Voor ons telt niet alleen wat de politieke partijen daar over denken, maar vooral wat u daar over denkt.

Vandaar onze vraag om ons uw visie in dit verband kenbaar te maken zodat we deze ook als dusdanig mee kunnen nemen naar de komende gemeenteraad. Noem het gerust een directe en concrete vorm van inspraak, want zoals u onze partij kent: genoeg woorden, nu daden!

Indien u dit wenst kan u
- ofwel: uit onderstaande opties een keuze aankruisen die uw mening het dichtst benadert,
al dan niet aangevuld met meer toelichting
- ofwel: een andere mening toelichten.

Wij danken u alvast van harte!

Ik vind: 

O een andere naam heel belangrijk en wil alle kosten, administratie en rompslomp volledig op mij nemen.

O een andere naam belangrijk en wil daar wel de administratie voor op mij nemen, maar niet de kosten.

O een andere naam belangrijk als ik er maar niets voor hoef te doen en als het mij maar niets kost.

O een naamsverandering onbelangrijk, er zijn belangrijkere dingen waar het bestuur mee moet bezig zijn.

O dit een grap, tot voor de commotie wist ik eigenlijk helemaal niet wie Cyriel Verschaeve was.

Verdere toelichting of een andere mening/motivatie:

U kan deze strook posten bij Jos van Dongen, Ernest Claeslaan 21, 2980 Zoersel of hem uw antwoord per e-post bezorgen: jos.van.dongen@telenet.be



ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF