menu
Word Lid
Nooit 1 kg GFT-afval buiten gezet: Dat is dan 162 euro?!

Verschillende Zoerselaars verslikten zich in hun koffie toen ze plots een afrekening in hun brievenbus vonden. Een afrekening voor het gebruik van een GFT-container die ze al jaren niet meer hadden aangeboden.

h-EERLIJK ZOERSEL en Vlaams Belang agenderen op de eerstkomende gemeenteraad een voorstel om deze aanrekening kwijt te schelden. IGEAN heeft immers jarenlang nagelaten om iedere Zoerselaar elk jaar een overzicht te bezorgen van de geleverde dienstverlening terwijl de intercommunale dit wel moest doen. Hierdoor is de factuur voor de betrokken Zoerselaars nodeloos opgelopen. Bovendien hield IGEAN zich ook niet aan de betalingsafspraken die gemaakt werden met de gemeente. Afrekeningen hadden namelijk steeds moeten verlopen via een zogenaamd ‘systeem van voorschotten’.

Zo kwamen de 2 oppositiepartijen in het bezit van een afrekening die een Zoerselaar ontving met als begunstigde ‘DIFTAR ZOERSEL’. De Zoerselaar werd verzocht om 161,99 euro te betalen voor een GFT-container die al jarenlang in zijn tuinhuis stond. Een bak die hij nog nooit aan de straat heeft gezet.

h-EERLIJK ZOERSEL en Vlaams Belang ontvingen de voorbije weken van verschillende Zoerselaars dit soort van berichten. Ook op Zoerselse sociale media is deze problematiek een ‘hot item’. De partijen dienen nu samen een voorstel in om deze afrekening kwijt te schelden.

Wouter Bollansée (voorzitter Vlaams Belang Zoersel): “In 2013 schakelde Zoersel over op het diftar-systeem. De GFT-containers werden uitgerust met een chip. Zo kon per adres het aangeboden gewicht en het aantal keer dat je de bak buiten zette geregistreerd worden. Daarnaast werd ook beslist een maandelijkse gebruikskost aan te rekenen. Om gebruik te kunnen maken van deze dienstverlening moest je als burger een voorschot overschrijven.
Elke keer dat je je bak buiten zette, verminderde je saldo. Maar ook wanneer je bak gewoon in je tuinhuis bleef staan, ging er maandelijks een bedrag van je saldo af, een zogenaamd ‘gebruiksrecht’. Voor een GFT-bak van 40 liter kwam dat gebruiksrecht neer op zo’n 5 euro per jaar, voor een bak van 120 liter moest je 20 euro betalen. En het is dit gebruiksrecht dat nu voor een zuur kerstcadeau zorgt in veel gezinnen.”

IGEAN doet de inzameling van GFT-afval voor de gemeente Zoersel. De intercommunale moet zich hiervoor houden aan de beslissingen van de Zoerselse gemeenteraad. Die bepaalde in 2013 niet alleen de tarieven en de werking met de voorschotten, maar ook dat jaarlijks elk aansluitpunt van IGEAN een overzicht moest krijgen van het reële gebruik van de dienstverlening tijdens het afgelopen jaar. Deze afspraken staan genoteerd in een zogenaamd retributiereglement dat door Jos van Dongen, fractieleider van Vlaams Belang Zoersel, werd teruggevonden in zijn gemeenteraadsarchief.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “IGEAN heeft echter alleen een jaarlijks overzicht bezorgd aan Zoerselaars die de bak ook effectief gebruiken en een voorschot hadden betaald. De andere gezinnen kregen jarenlang geen enkel bericht van IGEAN. Hierdoor zijn de kosten van het gebruiksrecht opgelopen, zonder dat de betrokken gezinnen hiervan op de hoogte waren. En nu Zoersel ook voor z’n restafval overschakelt naar containers met een chip volgt ineens de factuur.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “IGEAN heeft steken laten vallen door niet te voldoen aan de verplichting om iedere eigenaar van een bak jaarlijks een overzicht te bezorgen van de kosten. Wanneer je op het einde van het jaar merkt dat de bak die je nooit buitenzet je 20 euro kost aan gebruiksrecht, lever je die waarschijnlijk onmiddellijk in om verdere onnodige kosten te vermijden. Wanneer niemand je informeert over de steeds groter wordende kosten, blijft dit bedrag steeds groter worden.”

Beide partijen vinden dat de overheid steeds het goede voorbeeld moet geven. De manier van werken van Igean getuigt niet van een teken van goed bestuur. Daarom stellen h-EERLIJK ZOERSEL en Vlaams Belang voor om de afrekening voor het gebruiksrecht van de gedupeerde gezinnen kwijt te schelden, of terug te storten aan diegenen die te goeder trouw al betaald hebben.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF