menu
Word Lid
Jos van Dongen, fractieleider Vlaams Belang Zoersel zet de puntjes op de 'i'.: "N-VA kan niet begrijpend lezen en ze beginnen aan geheugenverlies te lijden"

Reactie op bericht N-VA over het zwembaddossier.

De klungelige aanpak van het zwembaddossier door de zogenaamde meerderheid werd vorige week nogmaals door Vlaams Belang en door h-EERLIJK ZOERSEL in de schijnwerpers geplaatst. N-VA verloor daardoor blijkbaar de pedalen of het noorden. Hun totaal onterechte verwijten in verband met dit dossier werden reeds tot op het been gefileerd door collega-gemeenteraadsleden Tom Sleeuwaert (h-EERLIJK ZOERSEL) en Wouter Bollansée (Vlaams Belang). Mijn eindbesluit daarover is duidelijk, de N-VA bekijkt het ganse zwembadgebeuren met oogkleppen. De teksten die ze (hebben laten) schrijven kunnen ze wel lezen, maar van begrijpend lezen hebben ze geen kaas gegeten. Jammer maar helaas!

Wat mij echter nog meer zorgen baart is dat N-VA stilaan ook aan geheugenverlies begint te lijden (Ik lees in de vakpers dat mogelijke oorzaken bijvoorbeeld stress, alcohol, ouderdom, dementie of hersenletsel zijn). Ze verklaren onder andere over ‘een partij’ het volgende: Wij onthouden dat zij tot voor kort bleven beweren dat het Zonneputteke nog prima in orde was voor de arbeiders van de dienst openbare werken.

Indien men hier toevallig Vlaams Belang zou bedoelen, dan ‘onthouden’ deze N-VA-mensen totaal uit de lucht gegrepen, onbestaande beweringen (geen paniek, dit is te behandelen, er bestaan gespecialiseerde dokters voor). Ons raadslid, Stan Meeussen, verklaarde tijdens de gemeenteraad van 23 januari 2018 in het kader van de Definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)

‘Gemeenschapsvoorzieningen Achterstraat - derde herziening’ immers het volgende: Voor ons blijft, mits renovatie die gegarandeerd veel minder zou kosten dan nieuwbouw, het Zonneputteke een geschikte locatie voor de technische dienst. Dit was een herhaling van ons standpunt dat op dat ogenblik reeds herhaalde malen werd toegelicht.

Misschien kan in dit kader volgende bemerking bijdragen tot opvulling van enkele gaten in het N-VA-geheugen. Deze opfrissing is tevens zeer actueel, want vandaag stellen we vast dat de geschiedenis zich herhaalt en, spijtig genoeg, zonder dat er iets uit het verleden werd geleerd.

Tijdens de gemeenteraad van 22 september 2015 maakte ik volgende bemerkingen nadat er bij het lezen van de decretaal voorgeschreven‘Rapportering door de financieel beheerder’ 2 vaststellingen werden gedaan:

Wanneer ik beide opmerkingen aan mekaar koppel, en verbeter mij gerust als ik fout ben, werd er blijkbaar beslist of overwogen om het nieuwe gemeentemagazijn niet te bouwen op de site Zonneputteke zoals naar ik meen in het verleden steeds de bedoeling was, maar wel in de achterstraat op de gronden die de gemeente wenst over te kopen van de politiezone Voorkempen (zie agendapunt A.2, Goedkeuring van de budgetwijziging 1 van 2015 waarin voor de aankoop van deze grond een budget van 561.202 euro wordt voorzien).

In het verslag van het schepencollege van 27 juli (verslag dat de raadsleden ontvingen op 12 augustus) vind ik geen vermelding terug van ‘een opgemaakt en gefinaliseerd bestek’ voor het bouwen van een nieuw gemeentemagazijn. Ook tijdens de vorige gemeenteraad van 25 augustus werd tijdens de mededelingen noch door de burgemeester, noch door één van de schepenen melding gemaakt van deze toch wel belangrijke wijzigingen. Over de beslissing van deze wijzigingen ga ik nu geen uitspraken doen. Misschien is deze aanpassing van de plannen wel een juiste keuze. Op dit ogenblik beschik ik echter niet over de nodige gegevens om dit te kunnen beoordelen. Wat ik wel bijzonder jammer vind is het feit dat eens te meer zonder voorafgaandelijk overleg met de gemeenteraad door het schepencollege beslissingen worden genomen die in feite buiten hun bevoegdheid vallen (zoals de aankoop van gronden) maar die dan daarna, omdat het niet anders kan, onder de vorm van een budgetwijziging aan de gemeenteraad worden voorgelegd. De ja-knikkers kunnen dan op het juiste knopje drukken en de anderen mogen doorslikken zonder te kauwen. Dit vinden wij een totale miskenning van de bevoegdheden van de gemeenteraad. Normaal zou ik in dit geval denken: eerst overleg en/of uitwisseling van informatie en ideeën met de gemeenteraad, pas daarna een beslissing van de gemeenteraad om haar bevoegdheden door middel van budgetwijziging over te dragen aan het schepencollege.

Ook raadslid De Cordt stoorde zich hieraan, maar dit is blijkbaar in de loop der jaren miraculeus veranderd. De notulen vermeldden immers: Hij voelt er zich wel niet goed bij om ‘stoemelings’ te moeten lezen dat de nieuwe technische dienst in de Achterstraat gaat komen. Het is vooral ‘de manier waarop’ die stoort. Waarom werd dit niet gecommuniceerd in het kader van de PPS-Zoersel? Waarom werd de PPS-werkgroep hiervoor niet samengeroepen?

Ter informatie, ook de VLD-raadsleden waren toen niet tevreden over de gevolgde gang van zaken.

De oppositie vernam vorig jaar in november ‘stoemelings’ dat er een zwembadleidraad zou opgestart worden voor bouw en uitbating van een zwembad via een pps-constructie. Er is dus niets nieuw onder de zon.

Hopelijk vinden de collega’s van de zogenaamde meerderheid snel hun geheugen terug zodat er eindelijk onderbouwde en correcte stappen kunnen worden gezet in het zwembadverhaal.

Hoop doet leven!

Jos van Dongen

Fractieleider Vlaams Belang

LEES:

Artikel op HLN:

https://www.hln.be/zoersel/n-va-zoersel-pareert-kritiek-op-zwembaddossier-we-hebben-gehandeld-als-een-goede-huisvader~a5067b4b/

Oorspronkelijk bericht op facebook N-VA:

https://www.facebook.com/28278...

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF