menu
Word Lid
Historische verantwoordelijkheid niet ontlopen!

Column: Historische verantwoordelijkheid niet ontlopen!

Enkele weken geleden kreeg ik het vertrouwen van de Vlaams Belang-afdelingen en de parlementsleden van de regio Voorkempen om hun regiovoorzitter te worden. Daarna bekrachtigde de nationale partijraad dit en zo ben ik vanaf heden Vlaams Belang regiovoorzitter van de gemeentes Wuustwezel, Essen, Kalmthout, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wommelgem, Wijnegem, Ranst, Zandhoven, Schilde, Zoersel, Brecht en Malle. Tijdens de voorbereiding van ons plan #Missie2024 - Regio Voorkempen, voel ik de verantwoordelijkheid toenemen die rust op de schouders van onze regio.

Historisch gezien is onze regio van cruciaal belang geweest voor onze partij en dus ook voor de Vlaamse strijd. Eerst bij de opstart van het Vlaams Blok, dan als gouden regio tijdens de hoogdagen van het Vlaams Belang maar ook later bij de overleving van datzelfde Vlaams Belang. Bij de laatste verkiezingen was het aantal Vlaamsgezinde stemmen overweldigend binnen onze regio.

Onze regio is, electoraal gezien, de meest Vlaamsgezinde van heel België. Als we kijken naar de gecumuleerde verkiezingsuitslag van N-VA en Vlaams Belang tijdens de verkiezingen van 2019 komen Schilde en Brecht uit op een resultaat van meer dan 64%, Stabroek 63% en Schoten 62%. Ook de andere gemeentes uit de regio Voorkempen zitten net boven of onder de 60%. Er is slechts 1 andere gemeente in België waar ook de gezamenlijke score van 60% gehaald wordt, namelijk Aartselaar.

Een uitstekende uitgangspositie voor onze regio zou men denken met het oog op gemeentelijke beleidsdeelname in 2024, het doorbreken van het cordon sanitaire en nog veel belangrijker de kans die de burger krijgt op een echt rechts en Vlaams beleid. Want de N-VA is toch onze natuurlijke partner. Ja toch? Of toch niet?

Beleidsdeelname met N-VA, ja toch?

De peilingen tonen de laatste jaren één duidelijke trend. Vlaams Belang is steevast de grootste partij en al bij al blijft N-VA overeind, al is het met verlies. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld CD&V die ergens volledig in de touwen hangen. Electoraal, lees wiskundig, gezien lijkt het meest logische gevolg dat er, indien de peilingen bewaarheid worden, een golf komt van gemeentelijke besturen die geleid worden door een Vlaamse en rechtse alliantie van Vlaams Belang en N-VA. Maar ook bij de nationale verkiezingen zal, indien er op Vlaams niveau een Vlaams Belang/ N-VA-meerderheid komt, onze regio een stevige duit in het zakje hebben gedaan voor deze prestatie. Want maar liefst in 13 van de 14 gemeentes uit onze regio behaalden in 2019 Vlaams Belang en N-VA samen een stevige procentuele meerderheid, wat zich afgetekend in een nog duidelijkere zetelmeerderheid.

Beleidsdeelname met N-VA, of toch niet?

Politiek is spijtig genoeg niet altijd logisch of rationeel. Zo kan het perfect zijn dat je eerste partijstandpunt pleit voor een onafhankelijke Vlaamse staat maar dat in de praktijk door de leiding van die partij geen werk wordt gemaakt van dat eerste programmapunt. Dan is het maar de vraag of de top van die partij gevoelig is voor wiskundige Vlaamsgezinde meerderheden van tot wel 64%. En daar zit in mijn ogen het gevaar. Op de gemeentelijke verkiezingsavond van 2024, ben ik ervan overtuigd dat het in heel veel gemeentes in mijn regio snel zou kunnen gaan als de lokale afdelingen ‘carte blanche’ krijgen van de keizer uit het Antwerpse stadhuis. Indien het de ‘toch niet’ zou worden dan zal dat in de eerste plaats de historische verantwoordelijkheid zijn van Bart De Wever. Maar we moeten ook lokaal op onze hoede zijn want niet alle lokale N-VA’ers zijn even rechts of even Vlaamsgezind. Sommigen sloten zich eerder uit opportunisme aan bij deze partij omdat deze toen de snelste garantie gaf op een schepen- of burgemeestersambt. Onze partij maar ook de burger mag dus niet naïef zijn: een stem op N-VA geeft niet de beste garantie voor een rechts en Vlaams beleid.

Historische verantwoordelijkheid

En daarom moeten we eerst de verkiezingen winnen! Wat de anderen gaan doen en beslissen ligt in hun handen. Onze Vlaams Belang-afdelingen moeten in eerste instantie nu kijken naar wat in onze handen ligt. Drie jaren van de gemeentelijke legislatuur liggen reeds achter ons, drie jaren resten ons nog binnen deze legislatuur. Het is de historische verantwoordelijkheid van elke afdeling om meer dan ooit tevoren te werken aan een uitgebouwde lokale beleidsvisie, aan directe en transparante communicatie met de burger en aan het aanduiden van gedegen kandidaat-schepenen en kandidaat-burgemeesters. Laat ons met verenigde kracht deze uitdaging aangaan zodat we er in 2024 alles aan gedaan hebben om onze plicht te hebben vervuld. Namelijk deze van het streven naar een Vlaamse en rechts bestuurde gemeente. Als het cordon sanitaire breekt, is de kans niet gering dat de camera’s van VRT of VTM ergens aan het filmen zijn in onze regio. Maar ondertussen moeten we daar -met vallen en opstaan- en -met bloed, zweet en tranen- elke dag aan werken.

Leve de Voorkempen, Leve Vlaanderen!

Wouter Bollansée

Voorzitter Vlaams Belang Zoersel

Voorzitter Vlaams Belang Regio Voorkempen

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF