Opiniestuk:
Het wordt in 2024 ‘Eén tegen allen’ en dat stemt me net optimistisch.
Is het u ook al opgevallen? Eén jaar voor de lokale verkiezingen vertonen de traditionele partijen allerlei (laatste) stuiptrekkingen. Ik hoef enkel maar binnen mijn eigen regio Voorkempen te blijven om een heel kleurenpalet van politieke manoeuvres te aanschouwen. In Ranst smelten oppositiepartijen cd&v en Open VLD samen tot de ‘lokale’ lijst PIT, een exit dus van 2 traditionele partijen. In Stabroek trekt meerderheidspartij cd&v met oppositiepartijen Groen en Vooruit naar de kiezer onder een nieuwe ‘lokale’ naam, een exit dus van 3 traditionele partijen. In Schoten zien we een open huwelijksaanzoek van Open VLD gericht aan de N-VA om te mogen trouwen binnen een N-VA+, een exit dus van 1 traditionele partij. In mijn eigen gemeente Zoersel zien we zowaar een ouderwetse kartellijst ontstaan tussen cd&v en Vooruit. De slechte nationale cd&v-prognose en het gebrek aan lokale ‘bekende snuiten’ van Vooruit Zoersel is blijkbaar datgene wat hen ‘bindt’. Bij de aankondiging lazen we namelijk dat er van een inhoudelijk programma nog geen sprake is. Electoraal opportunisme is dus de kern van hun zogenaamd ‘verbindingsverhaal’. Maar ook hier dus 2 traditionele partijen minder die het aandurven om met een eigen project de kiezer te trotseren. Als we gaan kijken in Brecht zien we zelfs 3 lijsten opduiken die onder een lokale lijstnaam naar de kiezer trekken. Sommige lijsten bestaan uit onafhankelijken, ex-VLD’ers, ex-cd&v’ers, … Ik wens de Brechtenaar alvast veel succes om het bos nog tussen de bomen te zien. Ik zou zelf binnen mijn eigen regio nog wel even kunnen doorgaan, laat staan dat we deze oefening eens zouden maken over alle provincies heen. Hoe lokaal en onafhankelijk deze nieuwe initiatieven zijn, valt nog maar af te wachten. Moest ik journalist zijn zou ik zeker aan de opstellers van elke lokale lijst wel eens de vraag stellen of ze wel of niet met de lokale afdeling van het Vlaams Belang willen samenwerken. Benieuwd hoe vernieuwend, onafhankelijk en moedig deze lokale lijsten zijn …
Vlaams Belang: Het alternatief!
Wat hebben al deze ‘pseudo-lokale-projecten’ gemeen? Een grote angst voor de mening van de kiezer op 13 oktober 2024. Dat is wat al deze traditionele partijen bindt. Vergeet alle holle woorden zoals duurzaamheid, verbinding, positivisme, gemeenschappelijk denken, … Louter plat opportunisme, dat en dat alleen is de gemeenschappelijke factor!. Alle andere voornemens van deze nieuwe projecten zijn totaal ongeloofwaardig. Waarom? Tel al deze partijen samen en je stelt vast dat ze gedurende de laatste decennia samen in alle gemeentes het bestuur hebben gevormd. Waar hebben ze dan al deze jaren op gewacht om verbindend te luisteren naar de raadsleden (en dus kiezers) van het Vlaams Belang? Waar hebben ze dan al die jaren op gewacht om ook de gemeenteraadsvoorstellen van het Vlaams Belang met een positieve blik te beoordelen? Waar hebben ze al die jaren op gewacht om duurzaam om te gaan met de bezorgdheden van de Vlaams Belang-kiezer? Decennia dachten deze partijen dat ze samen onaantastbaar waren. Daar waar nodig ging de zogenaamd Vlaamsnationale en rechtse partij N-VA zelfs in zee met het links-Belgicistische Groen. Een jarenlange arrogante houding om Vlaams Belangers in de extremistische hoek te duwen, werkte echter averechts. Het zijn de traditionele partijen zelf die met hun ‘verbindende’ houding gezorgd hebben voor een ‘Eén tegen allen’-verhaal. Ondanks al deze nieuwe lijstnamen wordt het nu voor de kiezer veel eenvoudiger. Er moet nu simpelweg nog maar 1 keuze worden gemaakt: Het enige alternatief of de (herverpakte) traditionele partijen. Het Vlaams Belang of een samenraapsel van N-VA, cd&v, Groen, Open VLD en Vooruit.
#Missie2024 staat voor optimisme en hoop.
Ondanks de ‘Eén tegen allen’-situatie zie ik 2024 vol vertrouwen tegemoet. Het is net deze duidelijke en eenvoudige keuze die de kiezer kan maken die me hoop geeft. De kiezers, die eindelijk een echt ander beleid willen, zullen meer dan ooit hun verantwoordelijkheid nemen. Daarvan ben ik rotsvast van overtuigd! Al te vaak denken de traditionele partijen dat ze het Vlaams Belang stevig zullen raken met de door hen bewust ingevoerde verandering van opkomstplicht naar stemrecht. Ze slaan de bal echter volledig mis volgens mij. Ik ben heel optimistisch wat betreft de mobilisatiekracht van de Vlaams Belang kiezers. Als geen ander voelen ze aan dat 2024 een heel belangrijk momentum wordt. Hun stem zal, net door het stemrecht, proportioneel meer doorwegen dan ooit tevoren. Wanneer iedereen die hoopvol streeft naar een ander beleid zijn verantwoordelijkheid neemt op 13 oktober 2024 zal de politieke elite verplicht worden de ogen te openen. Ik sluit graag af met deze verbindende woorden: Laat ons samen optimistisch vooruitkijken naar een prachtige #missie2024.
Wouter Bollansée
Voorzitter Vlaams Belang Zoersel
Regiovoorzitter Vlaams Belang Voorkempen