Het college van burgemeester en schepenen, aangevuld met 7 gemeenteraadsleden uit de meerderheid (14 stuks van N-VA'ers, Groenen en een VLD'er), aangevuld met een hele reeks administratieve diensten slaagt er in Zoersel niet in om op 6 weken (42 dagen!) 3 organisatoren te kiezen voor het jaarlijkse eindejaarsvuurwerk. Op de gemeenteraad van 19 november 2019 agendeerde de meerderheid zelf een voorstel voor het oudejaarsvuurwerk op 31/12. Hier waren wel wat veiligheidstekorten in maar na tussenkomsten van CD&V en Vlaams Belang werd dit voorstel aangepast met verhoogde veiligheidsgaranties tot gevolg. Met een ruime meerderheid werd het aangepaste vuurwerkreglement aanvaard. 6 weken de tijd nog om een oproep te doen naar organisatoren en dan de inzendingen op kwaliteit te beoordelen. Maar ondanks dat ze zelf tot november hebben gewacht om deze materie te bespreken is het nu ineens te laat? Of de brandweer zou het liever niet willen? Het voorstel is net door onze tussenkomst veiliger geworden! Hebben ze hun eigen voorstel dan niet op voorhand afgestemd met de brandweer? Dat zou pas slecht beleid zijn. Bovendien welke brandweerafdeling wilt wel vuurwerk? Het feit dat zij sceptisch zijn, is logisch. Blijft het punt van ' te kort' dag over? Men kan perfect op 1 week tijd een oproep doen. Binnen 2 uren heb je een email opgesteld naar alle verenigingen en lokale handelaars. We mogen er toch vanuit gaan dat onze diensten hier een database van hebben? Tegelijk kan men op de gemeentelijke website een oproep zetten en een (gesponsord) Facebook-bericht maken. Ze sponsoren al dagen één of ander reisverslag van Bohicon, maar een gezelligheidsoproep voor Zoerselaars dat lukt niet? Heel deze communicatie kan 1 persoon op een halve dag. Geef dan organisatoren 14 dagen de tijd om zich kandidaat te stellen. Dan had de gemeente alle voorstellen op 4/12 ontvangen. Dan 1 week tijd om alle dossiers in te kijken en te beoordelen. Alles klaar op 11/12 om beslissing te nemen voor toewijzing.
Zo zou er per deelgemeente op één afgebakende centrale plaats, niet in de onmiddellijke omgeving van weien, door een geselecteerde organisator in alle veiligheid een vuurwerk met gezellig samenzijn hebben kunnen plaatsvinden. Veel beter dan nu een mogelijks ongecontroleerd afsteken in heel de gemeente.
Neen, pas toen een lokale ondernemer ons begon te contacteren omdat hij bij het bestuur geen gehoor kreeg, moesten ze kleur bekennen en eigenlijk zeggen dat ze er 'geen goesting' in hadden, met dus wat nep-redenen. Pas toen wij mailden met de burgemeester kwam de aap echt uit de mouw. De gemeenteraad heeft wel een beslissing genomen maar ik ga niets met die beslissing doen!
Nog schrijnender werd het toen we onze burgemeester op ATV hoorden. "We kunnen toch ook kleine vuurtjes maken". Daar is zeker iets voor te zeggen aangezien ze op dezelfde gemeenteraad de recyclagepark-tarieven voor hout verVIERvoudigd hebben. Ik zou zeggen breng al uw houtafval maar naar het gemeentehuis. Onze burgemeester zal de vuurtjes in Zoersel overal komen aansteken op oudejaarsavond. Hoe we dit dan weer moeten rijmen met onze doelstelling om de CO2-uitstoot te verminderen tegen 2030 is ons een raadsel. Maar ja, we verschieten van niet veel meer na 1 jaar pure chaos.
Olivier Rul, Cindy Van Paesschen, Marc De Cordt, Danny Van de Velde, Michaël Heyvaert, Koen Paredaens en Liesbeth Verstreken allen zijn ze schuldig aan het feit dat Zoersel een pak minder bruisend zal zijn. Wie vuurwerk wilt zien zal naar Antwerpen moeten. Kom dan niet klagen dat lokale horecazaken verontwaardigd zijn en Zoerselaars niet meer gezellig samen het nieuwe jaar inzetten.
Wij wensen alle Zoerselaars het beste voor 2020 en meer dan ooit zal daar een nieuw bestuur voor nodig zijn!
Vlaams Belang Zoersel