menu
Word Lid
Gemeente gaat niet in op vraag van Vlaams Belang Zoersel om water uit bronbemaling functioneel te gebruiken.

Gemeente gaat niet in op vraag van Vlaams Belang Zoersel om water uit bronbemaling functioneel te gebruiken.

Tijdens de gemeenteraad van 30 augustus 2022 vroeg Vlaams Belang Zoersel aan het college van burgemeester en schepenen of er al werd nagedacht over het functioneel gebruiken van opgepompt grondwater bij bouwwerven. We beleven een zeer droge zomer en in de media werden er eerder al verschillende ballonetjes opgelaten zoals het verbieden om tuinen te sproeien of auto’s te wassen. Besparingsmaatregelen dus. Aan de andere kant vloeit er ook heel veel bruikbaar water rechtstreeks de riolering in en komt zo bij vuil afvalwater. Daarom vroeg Vlaams Belang Zoersel om deze verspilling van water te verminderen door het zoveel mogelijk functioneel te gaan gebruiken.

Wouter Bollansée, gemeenteraadslid: “Mijn toekomstige nieuwe buren zijn gestart met de bouw van een alleenstaande woning. Werken waarbij uiteraard grondwater opgepompt dient te worden om op voldoende droge ondergrond de werkzaamheden te kunnen starten. Uit navraag blijkt dat dit water, door de nu aanwezige voorzieningen, rechtstreeks in de riolering komt en dit onder een niet gescheiden stelsel, dus bij het afvalwater. Iets waar, voor alle duidelijkheid, deze burgers niets aan kunnen doen of veranderen. Deze ene werf alleen zorgt in deze droogteperiode voor 30 kubieke meter opgepompt water per uur en dit 1 maand aan een stuk. Omgerekend is dit 21,6 miljoen liter water! Om een idee te geven: Er duiken nu voorstellen op om niet langer je wagen te poetsen. Kort opzoekwerk leert dat zelf je wagen wassen een 75 liter water verbruikt. Dit zou betekenen dat er per maand maar liefst 288.000 auto’s gewassen kunnen worden met het opgepompte water van 1 bouwperceel. Ik spreek bovendien niet over echte grote bouwwerven waar het dus over een veelvoud gaat. Heel veel water dus. Heeft het gemeentebestuur al eens nagedacht om dit water te gebruiken en ik denk zo bv. aan de gemeente die zelf camions heeft waar men met 1 kubieke meter tonnen rondrijdt om het openbaar groen water te geven?”

De bevoegde N-VAschepen antwoordde echter dat functioneel gebruik van dit soort water niet evident is. Zo zou het volgens hem niet gebruikt kunnen worden om planten te sproeien. Case closed dus volgens het gemeentebestuur.

Wat lezen we echter op Vlario, het kenniscentrum in Vlaanderen over rioleringen en afvalwater: “We dienen in tijden van droogte ook verder te denken om het water afkomstig van bronbemaling in te zetten voor andere activiteiten. Zo kan het water bv. opgevangen worden in regenwatertanks en gebruikt worden door burgers en landbouwers in de nabije buurt. In veel gevallen is het water van goede kwaliteit en kan het dus zonder verdere zuivering gebruikt worden in de bouw zelf of voor toepassingen waar geen drinkwaterkwaliteit voor nodig is (toiletspoeling, planten gieten, …). Het gaat om grote hoeveelheden, en dus moet goed nagekeken worden welke gebruikers hiervoor in aanmerking zouden komen.”

Is het gemeentebestuur van slechte wil of zijn ze inhoudelijk slecht geïnformeerd? We laten het antwoord aan u.

(Foto: Vlaams Belang-raadslid Wouter Bollansée vroeg om opgepompt water functioneel te gebruiken)

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF