menu
Word Lid
De Zoerselaar betaalt voor beleid maar krijgt wanbeleid!

Beste Zoerselaar

Wij, Wouter Bollansée en Jos van Dongen, wenden ons namens Vlaams Belang Zoersel tot u. Want u, de Zoerselse burger, dient centraal te staan in politieke discussies. Discussies die in Zoersel gevoerd worden, moeten gaan over het belang van de Zoerselaar. Daarom richten wij deze brief tot u. Wij begrijpen dat u weinig tijd hebt en dat deze brief uitvoerig is. Wij zouden u echter toch willen vragen, uw tijd te nemen waardoor u na het lezen van deze brief uw eigen conclusie kan trekken.

Ongetwijfeld hebt u al vernomen dat het beleid van de Zoerselse meerderheidspartijen N-VA, Groen en Open VLD bijzonder stroef verloopt. Gemeenteraden tot 4u ’s nachts zijn hiervan het symbool. Niet omdat de oppositie zo graag tot 4u vergadert, neen omdat dossiers half afgewerkt of onsamenhangend worden ingediend. Technische commissies worden niet tot slecht voorbereid. Na een jaar komen er nog steeds geen duidelijke antwoorden op belangrijke thema’s. Het gaat dus niet zo goed met het beleid in Zoersel.

Tijdens de gemeenteraad van december werd het zogenaamde meerjarenplan voorgesteld door de meerderheid. Zeg maar het plan van aanpak voor de komende 5 jaren. Concrete vragen over dit onsamenhangend geheel, dat bovendien een historisch hoge schuldenberg achterlaat van 30 miljoen euro, konden door de meerderheid zeer vaak niet of slechts onvolledig beantwoord worden. Een heel jaar verwees de meerderheid bij vele van onze vragen naar het komende meerjarenplan (van december jongstleden). De olifant baarde echter een muis. Wat ons nog het meeste zorgen maakt, is dat verschillende mensen van N-VA zoals een belangrijk bestuurslid en schepen op de dag van het meerjarenplan niet eens door hadden dat ze de schulden aan het verhogen waren. Ontvangen bericht per WhatsApp: “Ik zie geen toename van de schuld”. Hoe kan men nu beleid voeren als men niet eens weet waar de eindrekening strandt, maar ze wel doorschuiven naar de volgende generatie. Wie Zoersel, en dus u, meer dan 50.000 euro kost per jaar (een brutoloon van een schepen, en zo hebben we er 6!) zou op zijn minst het belangrijkste element van zijn belangrijkste plan mogen kennen. Wie dat niet weet, is hetzij onbekwaam, hetzij ongeïnteresseerd. En dan wel gewoon dat plan goedkeuren niet wetende wat er in staat? Dat vinden wij misdadig t.o.v. Zoersel en t.o.v. de Zoerselaar.

Dit was de druppel die na 1 jaar van N-VA- Groen- en Open VLD-bestuur de emmer deed overlopen. Wij konden het niet meer aanzien en vonden het dan ook dringend nodig u te informeren. Want wij begrijpen ook dat het niet voor iedereen evident is om tot 4u ’s nachts zelf poolshoogte te komen nemen op de gemeenteraad. Wij startten dus begin februari een campagne op sociale media en via een pamflet. Een pamflet dat de meerderheid blijkbaar pijn doet want hun gezamenlijk antwoord zagen we op 17 februari verschijnen. De rol van de oppositie is uiteraard om wat er mis gaat in het beleid aan te kaarten en met alternatieve keuzes te komen. Dat is wat wij deden en wat we zullen blijven doen om met een kritische blik onze kiezers te vertegenwoordigen binnen de gemeente. De rol van de meerderheid, waar ze dik voor betaald worden, is om beleid te voeren. Bij gebrek echter aan beleid en klaarblijkelijke overschot van tijd maakte de meerderheid een uitvoerige zogenaamde rechtzetting. Bovenaan dat document verschenen 3 logo’s als Calimero-hoeden. In dat document probeerden N-VA, Groen en Open VLD onze stellingen te weerleggen.

Het is uiteraard hun volste recht om zich proberen te verdedigen. De vraag is natuurlijk of ze niet beter eens wat tijd en energie steken in het maken van beleid, want dat is hun rol. En daar is nog werk, veel werk! Zo had men deze tijd kunnen gebruiken om een beloofde reglementering rond nachtwinkels te maken. Of had men de tijd kunnen gebruiken om het klimaatplan op te stellen. Of men had zijn energie kunnen steken in het zoeken naar een oplossing i.v.m. infrastructuur voor verschillende Zoerselse verenigingen. Maar neen, deze Calimero’s vonden het weerleggen van onze stellingen prioritair.

Maar, maar! Als men een zogenaamde ‘fact-check’ doet, moet men hem wel goed doen. Het enige wat hun antwoord van maar liefst 11 pagina’s bewijst, is dat het niveau van de antwoorden van een even laag niveau is als het gevoerde beleid het afgelopen jaar. Waar men waarschijnlijk dacht te kunnen scoren met dit document (hun antwoord), kunnen we alleen maar spreken van een boemerang die recht terugvliegt in het gezicht van deze Calimero’s.

Wij verwijzen hiervoor naar onderstaande link waar u punt per punt ons wederwoord kan lezen. Nogmaals aan u de keuze wie u daarna gelooft.

https://zoersel.vlaamsbelang.org/nl/site/nieuws/fact-check

Omdat we het echter belangrijk vinden dat u een echt goed beeld kan vormen over de huidige Zoerselse situatie roepen we alle gemeenteraadspartijen op tot een openbaar debat, met moderator. Een debat waar ook u ruim de tijd moet kunnen krijgen uw vragen te stellen. Want wij staan recht in onze schoenen. Wij hebben geen schrik om het debat aan te gaan. Wij pleiten voor transparantie en openbaarheid van bestuur. De Zoerselaar moet zelf de kans krijgen om zijn eigen standpunt te kunnen vormen. Er is in onze ogen daarvoor geen betere manier dan een publiek debat waarop u, Zoerselaars allen bent uitgenodigd.

Wij zullen zien wie het debat, in het belang van de Zoerselaar, met ons aangaat.

Wij kijken er alvast naar uit u talrijk te mogen verwelkomen.

Namens Vlaams Belang Zoersel

Wouter Bollansée, voorzitter

Jos van Dongen, fractieleider

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF