“De vragen van de burger moeten prioritair behandeld worden.”
Vlaams Belang Zoersel, h-EERLIJK ZOERSEL en CD&V Zoersel willen dat vragen van burgers en raadsleden voortaan vóór de behandeling van de eigenlijke agenda van de gemeenteraad mondeling beantwoord worden. Hiermee willen ze het belang van het kunnen stellen van mondelinge vragen door burgers en raadsleden vrijwaren, zonder de vooropgestelde maximale duur van de zitting te hypothekeren. De oppositiepartijen brengen hiervoor een extra agendapunt op de gemeenteraad van 18 mei en krijgen alvast de steun van onafhankelijk schepen Cindy Van Paesschen.
Wanneer het punt op de gemeenteraad van mei wordt goedgekeurd, zullen de vragen van burgers (en de beantwoording hiervan) vanaf de gemeenteraad van juni eerst aan bod komen, alvorens de vragen van de raadsleden gesteld zullen worden.
De organisatie van de gemeenteraadszittingen, met o.a. de vragenronde voor de burger en de vragen van de raadsleden, staat beschreven in het huishoudelijk reglement van de gemeente- en OCMW-raad. Het reglement werd, tegen de wil van de voltallige oppositie in, de voorbije twee jaar al meermaals aangepast door N-VA, Groen en Open VLD. Zo moesten raadsleden hun mondelinge vragen voortaan vier dagen voor de zitting schriftelijk indienen, tenzij het over een dringende aangelegenheid ging. Maar zelfs die actuele mondelinge vragen kwamen de afgelopen maanden niet meer aan bod, door toedoen van gemeenteraadsvoorzitter Marcel De Vos. Hij sloot na de behandeling van de agendapunten reeds meermaals de zitting gewoon af, waardoor zowel de vragen van de raadsleden als deze van de burgers niet meer behandeld werden tijdens de zitting.
Met een bijkomend agendapunt op de gemeenteraad van 18 mei willen Vlaams Belang, h-EERLIJK ZOERSEL en CD&V het vraagrecht van zowel de burgers als de gemeenteraadsleden in ere herstellen. Daarbij stellen zij een wijziging voor aan het huishoudelijk reglement. Concreet stellen de oppositiepartijen voor de vragenronde al 30 minuten voor de behandeling van de inhoudelijke agendapunten van de gemeenteraad te laten starten. Zo kunnen burgers tijdens de openbare zitting en als eerste hun vragen stellen en dit op een vooraf gekend tijdstip. Momenteel kan dit pas op het einde van de raad. In het voorstel van de oppositie kunnen de raadsleden hun vragen stellen aansluitend op de vragen van de burgers.
Jos van Dongen, fractieleider van Vlaams Belang Zoersel en Tom Sleeuwaert, fractieleider van h-EERLIJK ZOERSEL: “Actuele vragen van burgers werden de laatste maanden niet meer serieus besproken. Dit kwam de ‘goesting’ tot inspraak van de Zoerselaar niet ten goede. Door de burgers nu te garanderen dat hun vragen in alle rust tijdens de openbare zitting mondeling beantwoord zullen worden, krijgen zij nu het recht van antwoord dat zij verdienen. Bovendien weet de Zoerselaar zo op welk tijdstip de vraag gesteld kan worden, waardoor hij niet moet wachten tot de agenda van de gemeenteraad is afgewerkt.”
Roel Van Elsacker, fractieleider van CD&V vult aan: “Zoersel is altijd voorloper geweest op vlak van inspraak en openbaarheid van bestuur. Vroeger konden er op de gemeenteraad vragen worden gesteld door raadsleden en burgers lang voor dat in andere gemeenten regel of gemeengoed was. Tijdens vorige besprekingen van het huishoudelijk reglement hebben we ons dan ook steeds fel verzet tegen de aanpassingen betreffende de vragenronde. Onze vrees was o.a. dat een openbare actuele vragenronde in het gedrang zou komen. Nu, maanden later, blijkt dat deze bezorgdheid terecht was. Om dit recht te zetten, dienen we dit agendapunt mee in. Inspraak en openbaarheid van bestuur zijn voor ons geen loze woorden.”
Vlaams Belang, h-EERLIJK ZOERSEL en CD&V Zoersel krijgen voor hun voorstel de steun van onafhankelijk schepen Cindy Van Paesschen waardoor een meerderheid van de raadsleden achter het voorstel staat. De voltallige oppositie is blij met de steun van Cindy Van Paesschen waardoor deze, in het verleden scheefgetrokken, situatie naar de Zoerselaar toe kan worden rechtgezet.
Cindy Van Paesschen, onafhankelijk schepen: “Door de vragenronde een half uur voor de bespreking van de eigenlijke agenda te laten starten, zorgen we ervoor dat de bespreking efficiënt verloopt zonder dat we extra moeten beraadslagen na middernacht. Toen ik schepen was in Berchem, gebruikten we dit systeem ook en dit werkte zeer goed. Ook onze burgers hoeven niet tot na middernacht op te blijven tot hun vragen aan bod komen. We hebben er dus allemaal belang bij om het vergaderen tot in de nachtelijke uren te vermijden.”