menu
Word Lid
De gemeente moet preventief actie ondernemen om energieproblemen bij de Zoerselaar in te perken

Vlaams Belang Zoersel roept op tot organisatie van een ‘Energiek evenement’

Alle dagen worden we in het nieuws overspoeld met berichten vanuit verschillende OCMW’s dat er meer en meer mensen zich daar melden met betalingsproblemen van hun energierekeningen. Om deze problemen enigszins te beperken werden er reeds enkele acties ondernomen.

Zo wordt er in de media bijvoorbeeld opgeroepen om zeker de zogenaamde V-test uit te voeren. Een test waarbij je de door verschillende energieleveranciers aangerekende prijzen kan vergelijken met deze van je huidige leverancier(s). Bovendien kan men in alle media allerhande raadgevingen terugvinden om zelf thuis te besparen op het energieverbruik: de thermostaat van de verwarming enkele graden lager instellen, uitschakelen van stroomverbruikers die niet onmiddellijk nodig zijn, vaatwasser zo economisch mogelijk benutten . . .
Een ander belangrijk item zijn de verschillende subsidiemogelijkheden die er bestaan voor investeringen in zonnepanelen of isolatie. Als laatste bestaan er eveneens verschillende steunpremies waar mensen gebruik van kunnen maken.
Veel van bovenstaande zaken zijn echter te weinig gekend door een deel van onze inwoners. Er zijn immers mensen die helemaal niet mee zijn in de digitale wereld en zo verstoken blijven van belangrijke informatie of bijvoorbeeld zo een algemeen gepromote V-test dus niet of niet op 1, 2, 3 kunnen uitvoeren.

Wouter Bollansée, voorzitter van Vlaams Belang Zoersel: “Ik had afgelopen week een gesprek met de diensthoofden van de sociale dienst. Ik twijfel er niet aan dat ze er alles aan doen om onze inwoners de juiste informatie te geven en hen te ondersteunen waar het mogelijk is. Maar dit is spijtig genoeg niet voldoende.

Een groot deel van de mensen staat vandaag niet op de radar van het OCMW. Het is dus niet moeilijk om vandaag te voorspellen dat er in het najaar wel eens veel gezinnen die het tot nu toe nog financieel op het nippertje konden redden, in de problemen gaan komen. Ik denk dus dat het van het grootste belang is dat we niet wachten tot het najaar, maar nu reeds preventief actie nemen. Deze energiecrisis evolueert immers meer en meer naar een sociale crisis, ook in Zoersel.”

Vlaams Belang Zoersel stelt daarom voor dat de gemeente Zoersel rond eind september een groots ‘Energiek evenement’ organiseert. Tijdens dit evenement zouden mensen aan verschillende standen geholpen moeten worden om energieleveranciers te vergelijken en, waar nodig en voordelig, ook actie worden genomen om onmiddellijk de overschakeling in te leiden. Elke euro die kan worden bespaard door een juiste leverancierskeuze is er immers één die later niet gezocht moet worden in allerlei afbetalingsplannen!

Aan andere standen kan onze sociale dienst informatie verstrekken over beschikbare subsidies en bestaande steunmaatregelen en mogelijke vragen beantwoorden.

Maar ook lokale ondernemers die bv. zonnepanelen aanbieden verdienen zeker een stand. Als we dit in combinatie doen met het inrichten van leerrijke kinderworkshops over hoe energie kan bespaard worden en waarom dit belangrijk is, krijgen we een voor iedereen toegankelijk evenement.

“Vlaams Belang Zoersel is er uiteraard van op de hoogte dat de gemeente reeds gedurende een 3-tal jaar werkt met het EnergieK loket. Maar dit is enkel vrijdagvoormiddag geopend en bovendien uitsluitend op afspraak. Veel inwoners hebben nog nooit van dit EnergieK loket gehoord. Tevens zijn dit in veel gevallen de mensen die het meest profijt zouden kunnen halen uit de werking van dit loket. Door een toegankelijk en wervelend evenement te organiseren hopen we dat de drempel om te praten over energieleverings- en/of -betalingsproblemen voor iedereen verdwijnt.

Laat ons niet wachten tot onze sociale diensten overspoeld worden maar laat ons nu actie ondernemen als gemeente.”, besluit Jos van Dongen, fractieleider van Vlaams Belang Zoersel.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF