Komen er na de vele woorden van CD&V Zoersel nu ook de daden?
Sinds meer dan een jaar ben ik als jongere uit Halle actief binnen het bestuur van Vlaams Belang Zoersel. Ik volg dan ook de Zoerselse politiek en de gemeenteraden nauwgezet. Wat ik in de gemeenteraad hoor vanuit de meerderheid is soms echt om van achterover te vallen. Schepenen die duidelijk hun eigen agendapunten niet goed hebben voorbereid, laat staan dat er enige vorm van gedegen dossierkennis aanwezig is. Als de oppositie dan probeert, in het belang van de Zoerselaar, dit recht te trekken dan gaan bij N-VA, Groen en Open VLD de hakken in het zand en weigeren ze elke vorm van constructieve samenwerking. ‘Wij zijn de meerderheid en wat van de oppositie komt daar zijn wij tegen’, lijkt wel hun leuze. Uiteraard zonder onderbouwing, ‘gewoon omdat ze dat vinden’. Doordat de meerderheid weigert om slecht voorbereide punten in te trekken moeten deze tijdens de zittingen nog aangepast worden. Deze combinatie van slechte voorbereiding en onduidelijke antwoorden resulteert in gemeenteraden die tot na middernacht uitlopen.
Wat mij nog het meest verbaasde het afgelopen jaar is dat er in de gemeenteraad maar 5 personen van de meerderheid überhaupt iets zeggen. De anderen zitten er ongeïnteresseerd bij. Nooit stellen ze een vraag of formuleren ze hun mening. Het enige moment waarop ze even op hun stoel bewegen is als ze moeten geeuwen of wanneer ze zoals een voorgeprogrammeerde robot op de VOOR- of op de TEGEN- knop moeten duwen op hun scherm. Het enige wat ik de fractieleider van N-VA, met 11 zetels nochtans de grootste partij in Zoersel heb weten zeggen is: ‘Ik vraag een schorsing aan’. Het is komisch doch schrijnend.
De oppositie die speelt simpelweg enkele klassen hoger. Alsof pakweg Madrid speelt tegen Sint-Truiden. Het enige positieve na 2 jaar N-VA, Groen en Open VLD is dat de Zoerselaar intussen wel doorheeft dat er een niveauverschil is.
Wel zorgwekkend is het feit dat dit nog vier jaar zo zal blijven duren! Dit worden vier verloren jaren waarvan ik langzamerhand alleen maar kan hopen dat de meerderheid vooral niet meer te veel uitvoert. Beter niets doen dan iets totaal verkeerds doen denk ik dan maar. Het zou nochtans anders kunnen …
Sinds enkele maanden heeft Cindy Van Paesschen aangegeven dat ze als onafhankelijke schepen gaat zetelen. De vroegere verhouding van 14 zetels van de meerderheid en 13 van de oppositie is nu dus een 13-1-13 verhouding. Stabiel is dit natuurlijk niet. Zeker niet als de meerderheid het samenwerken nog altijd niet heeft geleerd. Integendeel. Gesprekken verzwijgen, transparantie weigeren en zelfs ronduit liegen is sinds het zwembaddossier het nieuwe normaal geworden van deze ‘meerderheid’.
Al ligt de oplossing voor het rapen. Een alternatieve meerderheid is heel eenvoudig. De drie oppositiepartijen plus onafhankelijk schepen Van Paesschen hebben samen 14 zetels. Zowel de drive als de dossierkennis zijn bij deze partijen veel meer aanwezig dan bij N-VA, Groen en Open VLD. Waar wacht men dan op om Zoersel een beter bestuur te geven?
1989, 11 jaar voor mijn geboorte, is het ondemocratische cordon sanitaire in leven geroepen. Dat is de reden waarom de Zoerselaar nu dit schouwspel nog vier jaar moet aanzien. CD&V doet wel zogezegd een oproep tot samenwerking en constructiviteit, maar in de praktijk moet men dan maar eens kleur bekennen en zichzelf de spiegel voorhouden. Primeert voor hen echt het belang van de Zoerselaar? Dan moeten ze met Vlaams Belang aan tafel gaan zitten voor onderhandelingen. Doen ze dit niet omdat partijpolitieke spelletjes van 30 jaar geleden overheersen dan moeten ze maar consequent zijn en hun woorden voor zich houden. Woorden of daden? Iedereen ziet de oplossing, nu nog de moed vinden. Dus wat wordt het CD&V, daden of zwijgen? Politieke spelletjes of échte constructiviteit? Ik zie jullie antwoord samen met vele Zoerselaars graag tegemoet.
Boris Van Echelpoel
Bestuurslid Vlaams Belang Zoersel